NRK Meny
Normal

Betinget fengselsstraff etter taksameterjuks

Tre drosjeeiere i Namsos er dømt til fem måneders betinget fengselsstraff etter drosjejuks.

taxi

De tre taxieierne fra Namsos har nektet for at de jukset med taksametrene.

Foto: Hans Erik Weiby

I tillegg må de tre betale erstatning til Nord-Trøndelag fylkeskommune. Summene ligger på mellom 20.000 – 50.000 kroner.

I 2013 mottok politiet en anmeldelse fra Nord-Trøndelag fylkeskommune som gjaldt overfakturering av skoleskyss med drosje foretatt av løyvehavere knyttet til Namsos Taxi.

Overfaktureringen hadde, ifølge anmeldelsen, skjedd ved at taksameteret i drosjene ble brukt i strid med lovverket og det som var avtalt med fylkeskommunen. Det ble altså registrert og fakturert skolekjøring i et større omfang enn det som virkelig hadde funnet sted.

– Vi har ikke gjort noe galt

Til NRK har en av de domfelte, Ronald Juliussen, tidligere uttalt at dette ikke stemmer.

– Vi har ikke gjort noe galt, mener vi selv. Det er helt håpløst, sa han da saken var opp i tingretten.

Ifølge taxieierne var det full uenighet om hvordan taksametrene skulle settes i, mer enn ett år før denne etterforskninga startet.

Skjerpende omstendigheter

I dommen fra Namdal tingrett, heter det blant annet at de har lagt vekt på at det dreier seg om misbruk av offentlige midler, og at takstbruken og avregning er basert på tillit.

Risikoen for å bli oppdaget, er også, ifølge dommen, relativt liten.

Det står videre at bedrageriene har foregått over en lang periode.

Tingretten har etter en samlet vurdering kommet fram til at fem måneder i fengsel er en passende straff, og under tvil finner retten at straffen i sin helhet kan gjøres betinget. Alle tre har fått en prøvetid på to år.