Hopp til innhold

Starter kronerulling: Vil ha folket med på millionspleiselag for lys i Nidarosdomen

Nidarosdomen ber folket om tolv millioner kroner til ny innvendig belysning. Slik skal nasjonalhelligdommen bli ei opplevelses- og konsertkirke av internasjonalt format.

Nidarosdomen

Nidarosdomen mangler et lysanlegg som kan fungere i ulike sammenhenger når det kreves annet enn ro og stillhet

Foto: Jørgen Leangen / NRK

– Vi skal ha en ny og moderne innvendig lyssetting i Nidarosdomen, som gjør at når du kommer dit så skal du kunne løfte blikket og se alle de flotte skulpturene, sier direktør for Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, Steinar Bjerkestrand.

– I hvelvingen i taket skal det bli mulig å oppdage hver eneste detalj i alt det flotte som Nidarosdomen har innvendig.

– Vi vil skape en belysning som får fram den fantastiske arkitekturen her og som kan styres slik at vi kan få fram den belysninga som vi til enhver tid vil ha, sier lysdesigner Erik Selmer.

Det går ikke i dag, mener Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, Nidaros domkirke, Vår frue menighet og Olavsfestdagene.

Interiør Nidarosdomen

Nidarosdomen kan by på mange detaljer med ulike lysbehov.

Foto: Nidarosdomen.no / NRK

Programmerbart

Arbeidet med fjernsynssendingene fra reformasjonsgudstjenesten i månedsskiftet oktober/november belyste problemet. Her rykket NRK inn med 400 lysarmaturer, tonnevis med utstyr og jobbet i flere dager med å lyssette. Slikt koster.

– Det er i dag svært krevende å lyssette kirkerommet. Med permanent og god belysning blir katedralen mer tilgjengelig for tv-produksjon og for publikum, sier Ida Kvissel, programsjef i NRK.

Nidarosdomens jentekor og St. Olaf Choir

Nidarosdomens jentekor og St. Olaf Choir 2014.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Problemet i dag er at belysninga er gammeldags, den er 60 år gammel. Når vi skal ha spesiallys under omvisninger og den slags, så har vi store gamle lyskastere å drasse på rundt med. Det fører til slitasje, sier Bjerkestrand.

Han og de andre aktørene håper riktige og programmerbare lys skal gjøre kirka til en uforglemmelig opplevelse, tilpasset gudstjenester, konserter og turister.

Så lyset

Han har vært i Kölnerdomen, en av Tysklands mest besøkte severdigheter, og sett lyset.

– Det er ganske interessant å være i sakristiet der. Når kirketjeneren skal rigge til, ser han på en skjerm og trykker knappen for dåp eller gudstjeneste i ett av kapellene. Da kommer det riktige lyset på. Når Wiener Philharmonikerne er på besøk og holder sin store konsert ved påsketider, trykker han på mediebelysning. Med ett har musikerne og fjernsynet riktig lys slik at vi kan se konserten, sier Bjerkestrand.

Nidarosdomen

Kongen og kronprinsparet sammen med kirke- og samfunnsledere deltar i den nasjonale reformasjonsmarkeringen i Nidarosdomen. Preses Helga Haugland Byfuglien ledsager kongen og kronprinsparet ut av Nidarosdomen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

22 millioner

Lyssettinga som er planlagt koster oppimot 22 millioner kroner. Kulturminister Linda Hofstad Helleland lover å bidra med ti millioner kroner, og da mangler tolv.

Derfor starter en innsamlingsaksjon 1. desember. Håpet er at folk, organisasjoner og næringsliv skal bidra.

– Vi håper å starte monteringen av lysene neste høst, og at vi kan teste det 19. juli 2019, når Nidaros domkirkes restaureringsarbeider fyller 150 år, sier Bjerkestrand.

– Når den store konserten åpner Olsokfestivalen 28. juli 2019, da slår vi på knappen, og så sender fjernsynet og radio opplevelsen til hele verden, sier Bjerkestrand.

Steinmeyerorgelet, Nidarosdomen

Nidarosdomen i forbindelse med restaureringa av Steinmeyerorgelet

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK