Hopp til innhold

Bekker opp i dagen

Mange bekker som tidligere har vært sperret inne, åpner nå for dagens lys til glede for både folk og dyr.

Ilabekken

Ilabekken i glitrende sommervær

Foto: Tor Beisvåg

For en tid siden skulle alle bekker og vassdrag graves ned og gjemmes bort. Dette er det nå slutt på. Kommunen bruker nå flerfoldige millioner kroner på å få disse bekkene fram i dagen igjen. Det er flere grunner til dette.

Sverresdalsbekken

Sverresdalsbekken ligger for det meste under jorden, men oppe i Breidablikkveien sildrer den fritt i et par hundre meter.

Foto: Heidi Uddu / NRK

- Å få fram Ilabekken var for å gjøre den tilgjengelig for publikum. I Sverresdalsbekken ligger fokuset på vilt og fisk, sier sjefsingeniør Ole Ivar Folstad til NRK Trøndelag.

Redde truede fiskearter

Sverresdalsbekken har alltid munnet ut i Nidelven, men den har vært gravd ned under veien.
Nå skal den sildre åpent et stykke ned mot Nidelven og skape et eldorado for dyrelivet. Sjøørreten som er en truet dyreart er avhengig av å ha en slik bekk hvor de kan gyte.

- For den som vil fiske i Nidelven om noen år, kan de da få sjøørret der, smiler Folstad.

Flere bekker

Når denne bekken er ferdig utgravd er det flere bekker som står for tur. Både Uglabekken, Fredlybekken og Hornebergbekken er alle vurdert for utgravning.

- Vi vil ha flere grønne lunger med vannspeil, sier Folstad.

Bekkeboring i Sverresdalsbekken

Boringsarbeidere i Breidablikkveien

Foto: Heidi Uddu / NRK

Borerigg

Det er ikke bare lett å åpne disse bekkene når de ligger under boligstrøk og riksveier. Utstyret som da blir brukt er en borrerigg som borer skrått ned under hele boligstrøket. Det blir så lagt et stort rør på rundt 125 meter inn i boregangen for å få bekken til å renne ut langs Nidelven som planlagt. Det at denne metoden blir brukt, gjør at det ikke trengs å grave opp hele området.

Bekkeboring i Sverresdalsbekken

Boreinstrument

Foto: Heidi Uddu / NRK

- Hadde vi ikke kunnet bore under bakken, så hadde vi vært nødt til å stenge av både riksveien og toglinjene, så da hadde vi nok ikke gjort dette, sier byggeleder Odd Jostein Haugen.

Arbeidet i Sverresdalsbekken regnes med å være helt ferdig om et års tid.