Hopp til innhold

Aud (87) har møtt besøksvennen: – Nå er jeg glad jeg våkner om morgenen

– Dette er en mye lykkeligere Aud enn i forrige uke, sier Aud Kristiansen. Nå har hun møtt besøksvennen sin for første gang.

Aud Kristiansen og Solveig Reitan

FØRSTE MØTE: – Hun er en trivelig dame, sier Aud Kristiansen. Hun snakker om besøksvennen sin, Solveig Reitan. De møttes for første gang onsdag.

– Jeg har funnet meningen med livet igjen. Den hadde jeg ikke i forrige uke. Da jeg la meg, tenkte jeg «la meg slippe å våkne i morgen». Nå er jeg glad jeg våkner om morgenen.

Aud Kristiansen sitter hjemme i stua på Ranheim i Trondheim. På bordet foran seg har hun flere sorter kjeks og en kjele med nykokt kaffe.

Ved siden av henne i sofaen sitter Solveig Reitan – 87-åringens besøksvenn.

– Jeg ble veldig grepet

Telefonen til Kristiansen har den siste uka ringt mer enn noensinne. Både ukjente og gamle venner spredt over hele landet har tatt kontakt etter at hun sto frem som ensom. I tillegg har Kristiansen hatt besøk av ei venninne hun ikke har sett på 22 år.

– Uka har vært litt travel, ler Kristiansen.

Solveig Reitan tok selv kontakt med Røde Kors etter medieoppslagene.

– Jeg ble veldig grepet av henne. Jeg syntes det var noe med henne, og spurte Røde Kors om vi kunne være en god kobling, sier Reitan.

Solveig Reitan og Aud Kristiansen

GOD MATCH: Solveig Reitan har vært besøksvenn tidligere. Da hun hørte historien til Aud Kristiansen, tok hun kontakt. Hun var sikker på at de ville bli en god match.

Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

5.000 nye frivillige landet over

Det er ikke bare Aud Kristiansens telefon som har gått varm. Også Røde Kors har hatt en usannsynlig pågang, sier kommunikasjonsrådgiver i Sør-Trøndelag Røde Kors, Marius Tvinnereim.

– Det er veldig god stemning i Røde Kors nå. Vi får hjulpet mange flere mennesker som har behov for blant annet noen å snakke med. Aud har betydd utrolig mye for Røde Kors.

Antall besøksvenner har gått fra 9.000 til 13.000 på en uke, flesteparten av disse ønsker å bli besøksvenn. Røde Kors har ikke hatt større pågang siden flyktningkrisen.

Tvinnerheim tror historien hennes har bidratt til noe vel så viktig, nemlig at folk tenker mer på dem rundt seg.

– Å bidra må ikke nødvendigvis skje gjennom Røde Kors. Det kan være noe så enkelt som å kontakte noen du ikke har snakket med på ei stund.

Da NRK først kontaktet Røde Kors for å belyse temaet ensomhet, fortalte de at de slet med å få nok besøksvenner. De sa det var utfordrende å få unna køen av ensomme.

– Har dere selv gjort nok for å få nye besøksvenner?

– Vi må spørre oss om det. Vi har hatt rekrutteringsaktiviteter, men vi merker at det er vanskelig å nå bredt nok ut. Pengene våre må vi som oftest bruke på aktiviteter og administrativt arbeid. Det er vanskelig å prioritere for eksempel markedsføring.

Gleder seg til å bli kjent

Aud Kristiansen og Solveig Reitan har allerede funnet tonen. Begge gleder seg til å bli ordentlig kjent.

– Dette er veldig koselig. Hun er ei frisk og modig dame. Jeg tror vi kommer til å ha gode samtaler fremover, sier Reitan.

– Hva skal dere snakke om?

– Hva skal vi ikke snakke om? Spør heller om det, smiler Aud.

Aud Kristiansen fra Trondheim fortalte at hun ikke har en eneste venn.

Aud Kristiansen fra Trondheim fortalte at hun ikke har en eneste venn.