3000 nye vil bli besøksvenn: – Har ikke opplevd større engasjement siden flyktningkrisen

Etter at Aud Kristiansen (87) fortalte at hun var ensom har Røde Kors fått en enorm respons fra folk som ønsker å være besøksvenn. – Det er fantastisk å se.

Besøksvenn

87 år gamle Aud Kristiansen får neste uke møte sin nye besøksvenn for første gang. Her er hun sammen med Marius Sunde Tvinnereim i Røde Kors etter å ha fått vite at det ordnet seg med besøk.

Foto: KRISTOFFER BERGERSEN / NRK

– Det strømmer på med folk som ønsker å være besøksvenn nå, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Gudmund Apeland.

Dagsrevyen hadde denne uka et innslag om 87 år gamle Aud Kristiansen fra Trondheim som ikke husket sist hun hadde besøk. Aud sto opprinnelig på venteliste hos Røde Kors, med lite håp om å få besøksvenn før våren neste år. Nå får hun besøk allerede neste uke.

Jobber på spreng

På et vanlig døgn får Røde Kors mellom 20 og 40 henvendelser fra folk som ønsker å bli besøksvenn. De siste døgnene har antallet henvendelser økt betraktelig. Siden onsdag denne uken har over 3000 meldt sin interesse.

Bernt G. Apeland

Generalsekretær i Røde Kors, Bernt Gudmund Apeland er overrasket over antallet som har meldt seg frivillig de siste dagen.

Foto: Olav A. SALTBONES / Røde Kors

– Vi har ikke opplevd større engasjement siden flyktningkrisen, sier Apeland.

Røde Kors jobber nå på spreng med å matche besøksvenner med besøksverter. Ettersom pågangen har vært såpass stor vurderer hjelpeorganisasjonen å sette opp ekstrakurs for dem som ønsker å være besøksvenn. Men selv om mange har meldt seg er behovet for frivillige fortsatt ikke dekket.

– Det er fantastisk at vi har fått så mange nye som vil være med å redusere ensomheten i Norge, men behovet er enda større enn de 9 tusen frivillige vi allerede har.

– Krevende å koble to mennesker sammen

Det er ikke bare Røde Kors som har merket frivillighetsånden blant det norske folk de siste dagene. Østbyen frivilligsentralen, som er del av Kirkens Bymisjon Trondheim, har også opplevd en økning i engasjementet etter at Aud sto frem med sin historie.

3000 frivillige

Thomas Bakken, daglig leder i Østbyen Frivilligsentral.

Foto: Østbyen Frivilligsentral

– Det er imponerende at så mange melder seg frivillig. Vi har omtrent 20 besøksvenner fra før, og de siste dagene har fem-seks personer meldt seg, sier Thomas Bakken, daglig leder i Østbyen Frivilligsentral.

Bakken forteller at det krever en del å koble to mennesker sammen.

– For å kunne bli besøksvenn må du gjennom intervju, opplæring, signering av taushetserklæring og etiske retningslinjer. Du må også fremlegge politiattest.

Selv om besøkstjenesten i utgangspunktet går ut på at man besøker en person fast, kan man også bidra på andre måter.

– Noen bidrar med det de kan fra gang til gang. Det går an å bare bli med på en handletur, eller kanskje en tur på kafé, sier Bakken.

– Som å dra på blinddate

Røde Kors merker pågangen av ensomme eldre, men de har også en del yngre som ønsker seg en besøksvenn. De anbefaler folk å melde seg som frivillig, selv i en hektisk hverdag.

Silje Nordnes, programleder i NRK P3, er selv besøksvenn. Hun sier hun fikk en øyeåpner for fire år siden da hun hørte en historie som rørte henne.

Silje Nordnes på p3morgen-studio

Silje Nordnes, programleder i NRK P3 har vært besøksvenn i fire år. Hun anbefaler alle til å ta seg tid til det samme.

Foto: Jonas Jeremiassen Tomter/NRK P3 / NRK

– Da ble vurderingen den at selv om jeg har det travelt så er det snakk om to timer annenhver uke. Det er to episoder av en serie hver 14. dag eller litt scrolling på Instagram.

Nordnes har hatt flere besøksvenner de fire siste årene og har skapt gode relasjoner. Hun var litt skeptisk i starten, da hun syntes det var en litt uvanlig situasjon å bli satt i.

– Det er litt som å dra på blinddate. Man melder inn sine interesser, så blir man koblet med en person som har lignende interesser. Til slutt er man bare to mennesker som møtes og lytter til hverandre. Men det er fint, sier hun.