Atomavtale gir studenter nytt håp

Atomavtalen mellom Iran og det internasjonale samfunnet kan gjøre at iranske studenter likevel får studere i Norge. De siste to årene har 70 iranere fått studienekt her til lands.

Hamideh Kaffash

Med atomavtalen åpnes det for at iranske studenter får studere i Norge likevel. NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Shanin Akbarnejad ble sendt ut av Norge i september i fjor.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

På mandag tapte de to iranske studentene Hamideh Kaffash og Shanin Akbarnejad saken mot Utlendingsnemnda i Oslo Tingrett.

Studentene har nå anket dommen til lagmannsretten, men med en atomavtale innen rekkevidde vil forutsetningene være endret, mener studentenes forsvarer Brynjulf Risnes.

Iranske studenter likevel velkomne

I fjor ble de to doktorgradsstudentene i metallurgi utviste fordi Politiets sikkerhetstjeneste fryktet at de kunne hjelpe det iranske atomprogrammet.

– Hele saken bygger på det internasjonale sanksjonsregelverket. Så fort sanksjonene er borte, er det ikke noen spesiell grunn til å nekte iranerne å studere i Norge lenger, sier Risnes til NRK.

Han mener signalene som er kommet om avtalen så langt, tyder på at den skal iverksettes veldig raskt.

Med det åpnes det nye muligheter for iranske studenter i Norge, når atomavtalen er signert.

Gunnar Bovim

Rektor Gunnar Bovim ved NTNU.

Foto: Åge Hojem / NTNU

NTNU mistet 11 iranske studenter

Rundt 70 iranske studenter har blitt nektet oppholdstillatelse i Norge på anbefaling fra PST siden 2013. Flere har blitt utvist, og NTNU har mistet 11 av sine iranske studenter.

– For institusjonen og studentene har dette vært belastende, sier rektor Gunnar Bovim ved NTNU.

Rektoren vil nå legge forholdene til rette for at studentene skal kunne komme tilbake til universitetet.

– Fagmiljøene her, og vi som institusjon, vil være veldig glad for å kunne ønske studentene og doktorgradskandidatene velkommen tilbake, sier han til NRK.

Brynjulf Risnes

Studentenes forsvarer Brynjulf Risnes.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Slipper muligens ankesak

I dommen som falt mandag omtales forhandlingene mellom de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Iran. Rettens vurdering skal bygge på den faktiske situasjonen da studentene fikk avslag.

Hvis sanksjonene mot Iran fjernes er ikke grunnlaget lenger likt og studentene kan søke på nytt, slik reglene er på det tidspunktet søknaden sendes, opplyser regjeringsadvokatens kontor til NRK.

Dermed åpnes det for at iranske studenter igjen er velkomne i Norge, når atomavtalen er signert.

Hamideh-saken kan ende i Strasbourg

På en måte kan man håpe at ankesaken blir gjennomført for å rette opp i vedtaket som er gjort, men hvis sanksjonene er borte vil jeg tro at studentene heller vil studere enn å sitte i retten, sier studentenes forsvarer Brynjulf Risnes til NRK.