Hopp til innhold

Iranske studenter tapte i Oslo tingrett

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Shanin Akbarnejad, som ble sendt ut av Norge i september i fjor, tapte i Oslo tingrett. Nå anker de til Lagmannsretten.

Hamideh Kaffash

Hamideh Kaffash ble sendt ut av Norge i september i fjor og har siden da bodd i hjemlandet Iran.

Foto: Morten Andersen / NRK

Brynjulf Risnes

Hamideh Kaffash' advokat, Brynjulf Risnes.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Begge studentene er fryktelig skuffet. De følte seg nokså sikre på at dette skulle gå deres vei, sier Hamideh Kaffash' advokat, Brynjulf Risnes til NRK.

Fryktet teknologispionasje

Kaffash og Akbarnejad har master innen metallurgi fra henholdsvis Khaje Nasir Toosi University of Technology i Teheran, og Kungliga Tekniska Högskolen (KTH) i Stockholm.

Begge studentene søkte om midlertidig oppholdstillatelse i Norge for å arbeide som PhD-stipendiater ved NTNU i Trondheim i 2013. Begge fikk lov til såkalt tidlig arbeidsstart under behandlingen av søknadene, men den 6. mai i 2014 avslo Utlendingsdirektoratet (UDI) begges søknader om oppholdstillatelse. Grunnen var at myndighetene fryktet de kunne drive teknologispionasje for Iran. Studentene anket avgjørelsen, men fikk nok en gang nei.

Deretter bestemte de seg for å ta saken til retten. Før rettsaken ble det opplyst om at staten hadde såkalte hemmelige bevis mot studentene.

Dommen falt i dag, men Oslo tingrett fant UNEs vedtak gyldige og ga derfor ikke Kaffash og Akbarnejad medhold i at de hadde rett til å fortsette sine doktorgradsprogrammer. Den hemmelige informasjonen sto derimot ikke sentralt i rettens begrunnelse.

Anker til Lagmannsretten

Advokat Risnes forteller at han er veldig innstilt på å kjempe videre.

– Saken kommer til å bli anket til Lagmannsretten, det er det ikke noen tvil om. Denne dommen setter en helt ny standard for sanksjoner mot Iran. Argumenter som man aldri har hørt før innenfor dette feltet, så denne dommen må ankes, sier advokaten.

Hvis ikke saken går i Lagmannsretten, er studentene klare til å ta saken helt til topps.

– Denne saken er veldig prinsipiell, for de stenger jo unge mennesker ut fra utdanning.