Javier og Pablo er med og redder sommeren på norske sykehjem

Pablo og Javier var arbeidsledige sykepleiere i Spania. Nå jobber de ved helsetunet i Namdalseid.

Javier Aguete (t.v.) og Pablo Torrijos jobber ved Namdalseid sykehjem

Javier Aguete (t.v.) og Pablo Torrijos begynte å jobbe ved sykeheimen på Namdalseid i mai 2018, etter først å ha lært norsk hjemme i Spania.

Foto: Solvår Flatås / NRK

– Forretningsideen er til beste for alle parter, mener Håvard Haugan, som er senior bemanningskonsulent i bemanningsselskapet Accurate Care.

Selskapet har gode tider om dagen. De har spesialisert seg på å skaffe sykepleiere til kommuner som sliter med å skaffe sykepleiere.

I Spania er det stor arbeidsledighet og stort overskudd av sykepleiere som ikke kommer seg i jobb. I Norge er det sykepleiermangel.

En rapport utarbeidet av NAV nylig viste at det mangler 6000 sykepleiere her til lands. Særlig stort er behovet innenfor kommunehelsetjenesten.

Marit Hatland, Håvard Haugan

Enhetsleder for helse og omsorg i Namdalseid kommune, Marit Hatland og senior bemanningskonsulent i Steinkjerselskapet Accurate Care, Håvard Haugan har samarbeidet i flere år.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Har egne norsklærere i Spania

– Vi rekrutterer arbeidsledige sykepleiere i Spania og gir dem et ni-måneders språkkurs i hjemlandet. Deretter kommer de til Norge og jobber for norske kommuner, sier Haugan.

I løpet av de åtte årene de har holdt på har de utvikla et "norskkurs" for spanjolene som gir språkopplæring og innsyn i norsk kultur.

– Erfaringene gir oss et godt grunnlag til både å forberede de spanske sykepleierne på språklige og kulturelle forskjeller de møter i Norge, sier Haugan.

Spanske sykepleiere

Flere av Pablos arbeidsledige kolleger har fått seg jobb rundt om i norske kommuner. Andre har opparbeidet seg nok erfaring til å få jobb i hjemlandet.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Javier og Pablo er to av 300

I hjembyen et stykke utenfor Madrid, var Pablo Torrijos nyutdannet sykepleier i hjembyen utenfor Madris. Men han slet med å få seg jobb. Det eneste han fikk var en lavtlønna sommerjobb.

Finanskrisen rammet Spania hardt, og mange av hans kolleger har derfor arbeidsutvandret til England og Irland.

Selv havnet Pablo i Namdalseid i Trøndelag.

Sammen med Javier Aquete er de to av de sist ankomn sykepleierne til Norge. I mai var de ferdige med ni måneder norskopplæring. De fikk umiddelbart sommerjobb ved sykeheimen i Namdalseid.

Håvard Haugan anslår at selskapet hans så langt har hentet rundt 300, spanske sykepleiere til Norge. De aller fleste har fått jobb på Østlandet, men formidlingsvirksomheten har sykepleiere over hele landet.

Har bare god erfaring

Marit Hatland er enhetsleder for helse og omsorg i Namdalseid kommune. Hun sier de har fått med seg at det er enkelte kritiske røster rundt temaet bemanningsbyrå.

Når det gjelder de spanske sykepleierne, så har hun bare gode erfaringer.

– Vi har ingen ledige sykepleierstillinger her på sykeheimen, men i feriene er det greit å være forberedt på at turnusen kan være vanskelig å sy sammen. De spanske sykepleierne gjør at vi kan tilby beboerne på sykeheimen forsvarlig bemanning, også i feriene, sier Marit Hatland.

Spanske sykepleiere

Javier Aguete og Pablo Torrijos på tur med beboer Leif Feragen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK