Hopp til innhold

Anleggsarbeid utløste flodbølgen

Det undersjøiske raset som førte til en flodbølge på Statland i Nord-Trøndelag i januar i år, ble uløst av anleggsarbeid. Det skriver Norges vassdrags- og energidirektorat i en ny rapport.

Rapporten som er utarbeidet av NVE, Statens vegvesen og Jernbaneverket er foreløpig ikke offentlig, men mandag kveld gikk representanter for instansene gjennom konklusjonen på et folkemøte på Statland, skriver Namdalsavisa.

Store ødeleggelser

– Vi kan med relativt stor sannsynlighet fastslå at skredet ble utløst av anleggsarbeidene, og særlig komprimering av fyllmasser som ble lagt ut i strandsonen, fremstår som et sentralt tema i vår konklusjon, sier sjefingeniør Stein-Are Strand i NVE til avisen.

Raset som gikk 29. januar i år utløste en fire til fem meter høy flodbølge som førte til store ødeleggelser. Eksperter fra NTNU og Norges Geotekniske institutt har også bidratt til rapporten. Hvem som skal stilles til ansvar for ødeleggelsene, tar ikke rapporten stilling til.

– Vårt mandat var bare å finne årsaken til skredet, sier Strand til avisen.

Glad for avklaring

Ordfører i Namdalseid, Steinar Lyngstad

Ordfører Steinar Lyngstad sier de ikke leter etter syndebukker etter flodbølgen.

Foto: Picasa 2.7

Det har hele tiden vært kjent at det foregikk anleggsarbeid i området. Mange har ment at dette var årsaken til at raset gikk slik at strandsonen på Statland ble rasert. På ordførerkontoret i Namdalseid sitter Steinar Lyngstad. Han er lettet over at forskerne har funnet årsaken.

– Det er godt, på et vis, å få en avklaring. Selv om mange mener de har visst hva årsaken var, så er det godt å få den. Selv om raset i seg selv var forferdelig trasig, er det godt å få den sannsynlige årsaken frem i offentligheten, sier ordføreren til NRK.

– Jakter ikke syndebukk

Både kommunen og konsulentselskaper kan bli involvert når ansvaret for ødeleggelsene skal fordeles. Staten har allerede sagt at den bidrar med pengene kommunen søkte om etter raset.

– Anleggsaktivitetene har hele tiden vært kjent og entreprenørene skal ha jobbet i tråd med de beregningene som var gjort og anbefalt av fagfolkene på området. Vi jakter ikke på noen syndebukk, sier Lyngstad.