NRK Meny
Normal

Advarer mot kaksefiske

Georg Fredrik Rieber-Mohn advarer eiere av trønderske lakseelver mot å bli for grådige.

Laksefiske i Namsen
Foto: NRK Trøndelag

Georg Fredrik Rieber-Mohn ledet for noen år siden et utvalg som foreslo flere tiltak for å verne villaksen i Norge. Høyesterettsdommeren er selv ivrig fisker og gleder seg til fredagens laksestart.

Men også i Trøndelag og i Namsen ser han det kan kaller tendenser til at valdeierne tenker på kortsiktig vinning.

 

Georg Fredrik Rieber-Mohn

Georg Fredrik Rieber-Mohn.

Foto: Falch, Knut / Scanpix

 - Det har stått frem grunneiere som sier at de skal selge Fiskumfossen til høystbydende, andre snakker om lakseslott og leier ut strekninger til enkeltpersoner som har råd til det, til å ta en sesong. Den slags tendenser advarer jeg mot, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn til NRK Trøndelag.

Rieber-Mohn mener satsingen på eksklusivt fiske kan ramme næringa på sikt, og frykter det vil bety mindre penger til forvaltninga av villaksen.

- Hvis det blir noen få og rike som tar de beste valdene våre vil politikerne miste interesse for lakseforvaltninga, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn.

- Overdramatiserer

Leder Eiliv Peder Folstad i Sør-Trøndelag Bondelag, som selv leier ut laksevald i Gaula, synes Rieber-Mohn overdramatiserer situasjonen i Trøndelag.

- Jeg ser ikke noe faresignal nå med tanke på det tilbudet som er i de trønderske elvene. Dette blir krisemaksimert, vi har mye å gå på i forhold til å nyttegjøre det verdipotensialet som ligger i laksefisket, mener Folstad.

Han sier at de fleste også leier ut billige fiskeplasser til allmennheten, selv om han ikke legger skjul på at laksefisket snart er mer innbringende enn vanlig gårdsdrift.

- Har du et godt tilrettelagt produkt med kvalitet osv er det etter hvert fullt på høyde med og bedre enn de tradisjonelle produksjonene, dessverre har det blitt sånn, sier Eiliv Peder Folstad i Sør-Trøndelag Bondelag.

- Fortrenger folk flest

Georg Fredrik Rieber-Mohn står likevel fast ved at den jevne laksefisker taper i kampen om de beste fiskeplassene i elvene.

- De beste strekningene der det er lettest å få laks og gjerne stor laks, blir mer og mer eksklusve. Det er få som kjøper dem opp for større perioder av sesongen, bygger lakseslott og den type ting. Og det betyr at allmennheten blir fortrengt til fiskestrekninger med klart dårligere fiske, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn.

 

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal