NRK Meny
Normal

«Pinnen» Bjørn gravde fram viste seg å være noe helt annet

– Jeg hadde nok flaks, sier gravemaskinfører Bjørn Krogstad

Den som graver i ei tidligere militærleir kan lett få seg en eksplosiv overraskelse. I formiddag fikk en gravemaskinfører en skremmende sak i grabben.

Bjørn Krogstad fra BK Bjørnetjenester driver for tiden gravearbeid i Hofstad næringspark sør for Melhus sentrum i Sør-Trøndelag.

Under arbeidet onsdag formiddag fikk han øye på noe som lignet en trepinne i jordmassene.

Krogstad gikk ut for å se nærmere på funnet, og oppdaget at det slettes ikke var en trepinne – men en granat.

– Jeg ble lang i maska. Hvis jeg hadde truffet den skikkelig med skuffa, kunne den gått av. Jeg traff den ikke ordentlig, så den trilla bare rundt i massen. Jeg hadde nok flaks – og det føles deilig. Det ble en liten røyk etterpå, ler Krogstad.

Hofstad næringspark

Området som i dag heter Hofstad næringspark har tidligere vært eid av Forsvaret. Gravemaskinfører Bjørn Krogstad trodde området var helt fritt for eksplosiver, før han gravde fram en granat.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Uheldig at eksplosiver er etterlatt

Ifølge politiet er det trolig snakk om en bombekastergranat som har ligget under jorda i 70–75 år.

Området rundt Hofstad næringspark har vært i Forsvarets eie en mannsalder. Det foregikk blant annet destruering av ammunisjon i området.

– Forsvaret hadde en opprensking der før de ga området fra seg. Det er uheldig at de etterlot seg noe, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Wiktor Pedersen.

Trønderbladet omtalte granat-funnet først.

Lagd for å ta livet av folk

Pedersen har vanskelig for å svare på hvor stor skade granaten potensielt kunne gjort.

– Den har ligget såpass lenge i jorda, så det kan hende den ikke ville gjort særlig skade. Men bombekastergranater er jo lagd for å ta livet av folk, sier operasjonslederen.

Politiet var på stedet onsdag formiddag.

– Dette er ikke noe å tukle med for uerfarne folk, så vi har overlatt dette til Forsvaret. Vi har sendt en anmodning til dem, og torsdag rykker de sannsynligvis ut for å ta seg av granaten, sier Pedersen.

Politiet oppretter vakthold hvis slikt skjer i sentrale strøk, men mener det er unødvendig i dette tilfellet.