Hopp til innhold

– Vi holder ulvene ville

De 14 ulvene i Namsskogan familiepark holdes mest mulig unna mennesker. De er ikke sosialisert med mennesker slik ulvene er i Kolmården dyrepark i Norrköping i Sverige.

Ulveflokk i Namsskogan familiepark

I Namsskogan familiepark har de harr ulv siden 2003.

– Vi har god sikkerhet, og det er ikke aktuelt å slutte med ulv. Det sier parklederen i Namsskogan familiepark, Turid Bredesen, etter at en ulvepasser ble drept i en dyrepark i Sverige i går.

Ulveflokk på 14

I Namsskogan familiepark er det 14 ulver og når Kristin Meidsbru, rovdyransvarlig i Namsskogan familiepark, rasler med fôret kommer de fleste snikende fram. Ingen stormer fram, de virker sky.

Kristin Meidsbru, rovdyransvarlig i Namsskogan familiepark

Kristin Meidsbru, rovdyransvarlig i Namsskogan familiepark er alltid forsiktig i omgang med dyra.

Foto: Frank Almås / NRK
Parkleder i Namsskogan familiepark, Turid Bredesen

Parkleder i Namsskogan familiepark, Turid Bredesen, frykter ikke at ulvene deres skal skade noen.

Foto: Frank Almås / NRK

– Våre ulver er ikke sosialisert med mennesker. Vi forsøker å la dem leve så naturlig det er mulig inne i en dyrepark, sier hun.

De har hatt ulv i parken siden 2003, men driver annerledes enn i den svenske dyreparken Kolmården. De ulvene som tok livet av en dyrepasser der var ulver som var sosialisert med mennesker. De var preget av mennesker helt fra de var små, og som besøkende er det mulig å bli med inn i ulvegården.

Så ville som mulig i en park

Ulvene i Namsskogan familiepark er holdt på en slik måte at de er så ville som mulig og derfor er de heller ikke så fortrolige med mennesker.

– De er ikke spesielt vant med oss. De er vant til å se oss på vår siden av gjerdet og da syns de det er greit å være på den andre siden. De gangene vi beveger oss inn i innhegningen deres blir de redde, sier Kristin Meidsbru.

Har klappet ulvene i Kolmården

Meidsbru har tidligere besøkt dyreparken Kolmården og vært inne i innhegningen til de sosialiserte ulvene der.

– Jeg syns det var kjempespennende og artig, sier hun.

Begrunnelsen for å sosialisere de ville rovdyra i dyreparker er at mennesker skal kunne lære ulvenes språk og væremåte. Det er brukt i undervisningssammenheng, og besøkende som blir med inn får god informasjon på forhånd.

– Jeg var ikke akkurat redd, men pulsen gikk raskt. Man skal alltid ha respekt for ville dyr og være klar over at dyr som har vært vant med folk de kan være farligere enn andre dyr, sier Meidsbru.

I Namsskogan familiepark får de besøkende ikke gå inn i innhegningen til ulvene. Iblant må dyrepasserne gjøre det, og da går de alltid flere sammen for å sikre seg.

Kolmården

Ulvene i Kolmården er preget av mennesker helt fra de var små, og som besøkende er det mulig å bli med inn i ulvegården.

Foto: Wikimedia Commons CC - Zoostar

Ikke siden 1881 er noen drept av ulv i Skandinavia


Også daglig leder ved Langedrag Naturpark i Buskerud oppfordrer til forsiktighet. Tuva Thorson har jobbet med både ville ulver og ulv i fangenskap i 32 år og mener hendelsen i Kolmården er svært uvanlig. Det er første gang siden 1881 at noen er drept av ulv i Skandinavia.

– I dette tilfellet var det ikke snakk om ville ulver, men om de sosialiserte ulvene. De mister den naturlige skyheten ulver har, og skal ha, og da kan det bli farlig. Da har man en veldig stor utfordring, sier Thorson.


Vil ikke slutte med ulv

Til tross for at det er en viss fare forbundet med å holde ulv i fangenskap har parkledelsen i Namsskogan familiepark ikke tenkt å slutte med ulv.

– Vår innhegninger er trygge og våre rutiner er gode, og her får våre besøkende se en ulveflokk i mest mulig vill tilstand, sier parkleder Turid Bredesen.

Hun mener den måten de driver parken på er trygg for både dyrepasserne og publikum.