NRK Meny
Normal

– Unge bør få kjøre trygge biler

Ungdom er mest utsatt i trafikken, likevel kjører de ofte de dårligste bilene. Det vil Statens Vegvesen ha en slutt på.

Video Unge kjører farlige biler

Unge kjører farlige biler

– Det henger ikke på greip at de mest uerfarne trafikantene har de farligste bilene, sier senioringeniør Tommy Bones i Statens Vegvesen til NRK.no.

Mange unge får låne bil av foreldrene sine før de kjøper sin egen. Men mange får låne den eldste bilen, den som ikke far er mest redd for.

Det synes Statens Vegvesen er feil.

– Jeg synes det er viktig at foreldre tenker over hvilken bil de låner bort til barna. Vi har undersøkt hundrevis av ulykker, og der gamle biler er involvert ser vi enorme skader, hvor det ikke mulig å overleve, sier Bones.

– Gamle biler er dødsfeller

Rundt en fjerdedel av dem som dør på norske veier er mellom 16 og 24 år, ifølge tall fra Statens Vegvesen.

– Når bilene er mer enn ti år gamle ser vi at de oftere er involvert i stygge ulykker. Fra år 2000 har bilene blitt mye sikrere, sier Bones.

Skjerper kontrollene

Bare i helgen fikk ni ungdommer avskiltet bilene sine i Trondheim. Nå skjerper politiet og Statens Vegvesen kontrollene på ungdomsbilene.

– Vi ser på den tekniske standen på bilene, og ombygging som mange ungdommer driver med. De skjønner ikke helt konsekvensene av det, sier trafikkoordinator Sture Nørholm ved Nord- Trøndelag politidistrikt.

– Sikkerhet kommer først

En av de unge som ble stoppet med en eldre bil var Monica Haugen.

– Jeg må sjekke lysene og justere rattet, det var visst ikke helt lovlig.

– Hva kommer først, sikkerhet eller stil?

– Sikkerhet kommer først. Når man har fått førerkortet vil man helst ha en sikker bil, og jeg tenker jo over de andre som er i trafikken også, sier Haugen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.