NRK Meny
Normal

Kronprinsessen: – Kan ikke forestille meg et liv uten bøker

Første april legger Kronprinsesse Mette-Marit ut på en litterær togreise fra Bodø til Stjørdal, hvor hun skal dele leseglede med folk på hvert stoppested.

Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit gjestet onsdag åpningen av det 74. norske bibliotekmøtet i Trondheim.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Jeg skal snakke om litteratur, gleden ved det å lese, og hva litteraturen betyr for både meg og andre mennesker som er med på turen, forteller Kronprinsesse Mette-Marit til NRK.

– Jeg er ikke bekymret

Underveis på turen blir det stopp og litterære arrangementer i Fauske, Rognan, Mo i Rana, Mosjøen, Snåsa og Steinkjer. Kronprinsessen vil da dele sin yndlingslitteratur med publikum, det skriver Kongehuset.

– Målet med reisen er å inspirere andre til å lese, bli mer glad i bøker og bli mer glad i å snakke om hva vi leser, forteller kronprinsessen.

Og selv i et land hvor ungdommer er opptatt av mobil og pc, mener kronprinsessen at de fortsatt har interesse av bøker.

– Tall fra SSB viser at folk leser mindre papiraviser og ser mindre på tv, men salg av bøker holder seg, så det er jeg overhodet ikke bekymret for. Dessuten vet vi at ingenting fenger barna våre mer enn en god fortelling, sier kronprinsessen.

SE TV-REPORTASJEN (Artikkelen fortsetter under):

Kronprinsesse Mette-Marit leste fra Rainer Maria Rilkes roman "Malte Laurids Brigges opptegnelser" under det 74. bibliotekmøtet i Trondheim.

Kronprinsesse Mette-Marit leste fra Rainer Maria Rilkes roman "Malte Laurids Brigges opptegnelser" under det 74. bibliotekmøtet i Trondheim.

Glad i å formidle

Kronprinsessen forteller at hun ikke kan forestille seg et liv uten bøker.

– Jeg har blitt lest for siden jeg var bitte liten og har fortsatt med det selv også. Jeg er veldig glad i å lese, og liker å formidle litteratur til min egen familie, sier Kronprinsessen.

Kronprinsessen leser ofte bøker til barna sine og hadde en veldig fin opplevelse da minstemann Magnus kom hjem fra sitt første bibliotekbesøk.

– Han hadde vært på biblioteket i Asker sammen med klassen sin, også spurte han etterpå om jeg ikke kunne være med tilbake dit. Han syntes det var så stas å ha fått bibliotekkort, og ville gjerne at jeg skulle låne masse bøker på hans kort, forteller kronprinsessen.

Fan av Lindgren og Roth

For tiden forbereder kronprinsessen seg på togturen hun skal ut på, og leser derfor bøker hun har lest før. Selv synes hun det er veldig vanskelig å trekke frem kun én favorittforfatter.

– Det er mange forfattere som har betydd mye gjennom livet mitt, men jeg er veldig glad i en svensk forfatter som heter Torgny Lindgren og en amerikansk forfatter som heter Philip Roth, sier kronprinsessen.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.