– Regnet avtar i Trøndelag

Uværet «Mons» har ført til mye nedbør de siste dagene. Nå blir det roligere i Trøndelag, sier hydrologen i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Masse regn i Namsos

Det var mye regn i Namsos i dag, men nå vil regnet avta.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Elin Langsholt

Hydrolog i NVE, Elin Langsholt, sier regnet vil avta i Trøndelag.

Foto: NVE

– Nå vil regnet avta utover kvelden og natten, før det tar til igjen i morgen tidlig. Det er mulig vi får mer regn i Nordland, men ikke så mye i Trøndelag. Det er litt usikkert, sier Elin Langsholt som er vakthavende hydrolog i NVE.

Meteorologisk institutt melder at Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten vil det i kveld og natt til onsdag ventes noe avtagende nedbør i området, men i 24-timersperioden fra onsdag morgen til torsdag morgen vil det på ny komme 40–90 millimeter nedbør. Intensiteten på nedbøren vil imidlertid begynne å avta fra onsdag ettermiddag.

Langsholt sier at selv med mye nedbør, ser det fint ut i store deler av Trøndelag.

Frykter isganger

– Det ser foreløpig relativt greit ut. Vannet stiger i vassdragene på kysten, og litt i de større vassdragene i innlandet, sier Langsholt.

Selv om regnet avtar i Trøndelag, er NVE spent på vassdragene som ligger islagt.

– Når vassføringen stiger, vil isen bryte opp og vi kan få isganger. Hvor vidt det vil stige så vi får isganger av betydning, er vi usikre på. Så langt ser det greit ut.

Isganger kan føre til at isflak blokkerer vannet å renne fritt, og det kan samle seg i større mengder.

Skrøyvstadelva

Ispropp i Skrøyvdalselva gjør at fylkesveg 776 mellom Høylandet og Salsbruket stenges.

Foto: Jan Erik Børstad/Veidekke

Ber publikum om tips

Hydrologen vet at kommunen gjør en viktig jobb for å holde vannstanden nede. Hun ber også publikum være på vakt hvis de ser at vannet stiger fort.

– Det er viktig at dreneringsveier holdes åpne. Ser folk som ferdes ute i trafikken uvanlig vannstandstigning som vil utgjøre en risiko, er det viktig å melde fra til politi eller kommunen.

Enkelte småveier har vært stengt, men vannstanden har ikke skapt store trafikale problemer.

– Det har vært noen veistengninger på småveiene. Kommer det betydelig mengder nedbør og issmeltingen bidrar mye, kan det berøre større veier. Det er vanskelig å si noe sikkert, sier Langsholt.