Hopp til innhold

– Mindre radioaktivitet enn før

Erstatningsutbetalingene etter radioaktivitet på utmarksbeite i fjor var lavere enn noen gang, melder Landbruksdirektoratet.

Rein

– Vi har holdt på i 30 år og vi er ikke under den nasjonale grensa for mat generelt som er 600 becquerel. Vi er kanskje havveis, sier reineier Nælja Joma.

Foto: Børre Aasbø / NRK

– Jeg er kjempefornøyd med at strålingsverdiene er på tur nedover. Nå har vi kommet godt og vel under 3000 becquerel som er tiltaksgrensa for å selge reinkjøtt, sier reineier Nælja Joma.

Vi møter ham ved et 5 kilometer langt reingjerde. Det ble brukt til å samle reinen for å fore dem med mat uten radioaktivt innhold.

– Vi er bare halvveis

Han er på ett vis glad for at treverket er morkent. For det er lenge siden anlegget ble brukt.

– Vi har holdt på i 30 år og vi er ikke under den nasjonale grensa for mat generelt som er 600 becquerel. Vi er kanskje havveis.

Næjla Joma, Tjaehere

– Vi har ikke brukt anlegget på lenge, det har morknet, det er et godt tegn, sier reineier Næjla Joma.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Det er 30 år siden atomreaktorkatastrofen i Tsjernobyl i Ukraina. 16. april eksploderte en reaktor ved atomkraftverket og radioaktivt nedfall ble ført med vinden over deler av Norge, spesielt over Trøndelag og Valdres.

Det førte blant annet til at dyr som beitet i disse områdene ikke ble godkjent som menneskemat. De ble gjerdet inne før slakting og matet med annet for for å få ned mengden radioaktivitet i kjøttet før det blir solgt.

– Da dette skjedde var det alvor. Det var et være eller ikke være for reindriften sier Lavrans Skuterud, seniorrådgiver i Statens strålevern.

Beskjeden fra Matilsynet er krystallklar.

– Ingen bør spise mat som inneholder mer enn 20 000 becquerel pr. kg.

Grenseverdier for radioaktivt cesium i Norge:

  • Melk og barnemat: 370 becquerel per kg
  • Tamrein, vilt og vill ferskvannsfisk: 3000 becquerel per kg
  • Andre matvarer (inkl. honning, sopp og bær): 600 becquerel per kg

Mindre enn noen gang

Ferske tall fra landbruksdirektoratet bekrefter utviklinga også for sau og lam. I fjor (2015) ble det i hele landet ble det utbetalt 312.944 kroner i erstatning til saueiere etter nedforing og måling av dyrene.

– Det er det laveste tallet noen gang, opplyser Jens Wollebæk i Landbruksdirektoratet.

For ti år siden var det 1,3 millioner kroner.

– Strålevernets syn er at dette ikke er en trussel for næringen lengre. Reinkjøtt er sunt og en vidunderlig vare, så det er det bare å spise, sier Skuterud.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Nedforing av sau 1986-2014» i nytt vindu