NRK Meny

– Kreasjonistene i Europa blir stadig flere

De siste 30 årene har flere og flere europere begynt å tro at det er en gud, og ikke evolusjonen, som har formet livet på jorden. Kreasjonistene er i flertall i verden, og det er ingen tegn til at utviklingen stanser.

Bakke kirke. Russisk-ortodoks gudstjeneste

Her foregår det en russisk-ortodoks gudstjeneste i Bakke kirke i Trondheim. Etter Berlinmurens fall i 1989 valgte mange russere å fylle et slags tomrom med religion, mener forsker Hans Henrik Hjermitslev.

Foto: Ole Marius Trøen/NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Hans Henrik Hjermitslev

Hans Henrik Hjermitslev har sammen med en kollega skrevet ei bok om kreasjonistene i Europa.

Foto: Pressebilde

– Kreasjonismen er en religiøs motivert motstand mot moderne evolusjonsteori, sier Hans Henrik Hjermitslev, som er forsker ved Universitetet i Syddanmark.

Sammen med en kollega har han skrevet ei bok som heter «Creationism i Europe».

Forfatterne mener at kreasjonisme vinner frem i Europa, selv om det fortsatt skjer i det skjulte.

Det var forskning.no som først omtalte denne saken.

Startet i Amerika

Hjermitslev forteller at Europa er det eneste kontinentet i verden hvor et flertall i dag støtter evolusjonsteorien. Men også her blir det stadig flere kreasjonister.

– Inntil 1980-årene trodde man kreasjonismen bare var noe som skjedde i Amerika. Det var et syn som uutdannede folk på landsbygda hadde. Men i 1980-årene kom kreasjonismen også som et vitenskapelig alternativ til Europa, sier forskeren.

Russisk-ortodokse kreasjonister

Hjermitslev forteller at etter Berlinmuren falt i 1989, så etterlot kommunismen og ateist-staten Sovjet et slags tomrom som noen valgte å fylle med religion.

Forskeren mener at Den russisk-ortodokse kirke var en av dem som tok teoriene om kreasjonismen til seg først.

I Bakke kirke i Trondheim har den russisk-ortodokse presten Alexander Volokhan sine gudstjenester, men han vil ikke kalle seg selv for en kreasjonist.

– Vi ønsker ikke å kollidere med vitenskapen, men vi tror at det var inngripen fra Gud som sørget for utviklinga i skapelsesberetningen, sier han til NRK.

– Skremmende utvikling

Biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Dag Hessen, synes utviklinga i Europa er skremmende.

– Hvis dette er riktig vil jeg si at det er foruroligende. Hvis man etterhvert begynner å velge de sannheter som passer best, og velger bort vitenskapen, så er man ute i farlig terreng.

Hessen er egentlig ikke helt bekvem med ordet evolusjonsteori. Han mener evolusjonen ikke er noen teori, men harde fakta.

– Det har i alle år foregått en utvikling av liv på jorda. Alle nåværende arter på jorda er, i en eller annen form, i slekt. Dette er ikke en teori, det er fakta, sier han.

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.