– Kreasjonistene i Europa blir stadig flere

De siste 30 årene har flere og flere europere begynt å tro at det er en gud, og ikke evolusjonen, som har formet livet på jorden. Kreasjonistene er i flertall i verden, og det er ingen tegn til at utviklingen stanser.

Bakke kirke. Russisk-ortodoks gudstjeneste

Her foregår det en russisk-ortodoks gudstjeneste i Bakke kirke i Trondheim. Etter Berlinmurens fall i 1989 valgte mange russere å fylle et slags tomrom med religion, mener forsker Hans Henrik Hjermitslev.

Foto: Ole Marius Trøen/NRK
Hans Henrik Hjermitslev

Hans Henrik Hjermitslev har sammen med en kollega skrevet ei bok om kreasjonistene i Europa.

Foto: Pressebilde

– Kreasjonismen er en religiøs motivert motstand mot moderne evolusjonsteori, sier Hans Henrik Hjermitslev, som er forsker ved Universitetet i Syddanmark.

Sammen med en kollega har han skrevet ei bok som heter «Creationism i Europe».

Forfatterne mener at kreasjonisme vinner frem i Europa, selv om det fortsatt skjer i det skjulte.

Det var forskning.no som først omtalte denne saken.

  • Les:

Startet i Amerika

Hjermitslev forteller at Europa er det eneste kontinentet i verden hvor et flertall i dag støtter evolusjonsteorien. Men også her blir det stadig flere kreasjonister.

– Inntil 1980-årene trodde man kreasjonismen bare var noe som skjedde i Amerika. Det var et syn som uutdannede folk på landsbygda hadde. Men i 1980-årene kom kreasjonismen også som et vitenskapelig alternativ til Europa, sier forskeren.

Russisk-ortodokse kreasjonister

Hjermitslev forteller at etter Berlinmuren falt i 1989, så etterlot kommunismen og ateist-staten Sovjet et slags tomrom som noen valgte å fylle med religion.

Forskeren mener at Den russisk-ortodokse kirke var en av dem som tok teoriene om kreasjonismen til seg først.

I Bakke kirke i Trondheim har den russisk-ortodokse presten Alexander Volokhan sine gudstjenester, men han vil ikke kalle seg selv for en kreasjonist.

– Vi ønsker ikke å kollidere med vitenskapen, men vi tror at det var inngripen fra Gud som sørget for utviklinga i skapelsesberetningen, sier han til NRK.

– Skremmende utvikling

Biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Dag Hessen, synes utviklinga i Europa er skremmende.

– Hvis dette er riktig vil jeg si at det er foruroligende. Hvis man etterhvert begynner å velge de sannheter som passer best, og velger bort vitenskapen, så er man ute i farlig terreng.

Hessen er egentlig ikke helt bekvem med ordet evolusjonsteori. Han mener evolusjonen ikke er noen teori, men harde fakta.

– Det har i alle år foregått en utvikling av liv på jorda. Alle nåværende arter på jorda er, i en eller annen form, i slekt. Dette er ikke en teori, det er fakta, sier han.

Video fra Trøndelag

Marihøna barnehage har trolig arrangert jul på låven for siste gang. Kampflystøy og konflikt om erstatning preger Ørland i adventstida.
Julestemning for store og små.
Rekordmye regn førte til store problemer i hele Trøndelag. Ras stengte blant annet E14 mellom Stjørdal og Storlien , og i Selbu ble mer enn 400 personer isolert da veien ble sperret av skred.