34-åring innrømmet 18 år med dopingbruk

34-åringen er en av de sju tiltalte i den store dopingsaken i Trondheim, og fortalte retten om langvarig og massivt misbruk av anabole steroider. – Jeg gikk nesten sammenhengende på dopingkurer i 18 år, tilstod han.

Doping beslaglagt av politiet

Dopingmidler beslaglagt av politiet under etterforskningen av den store dopingsaken i Trondheim.

Foto: Politiet

Mannen var den siste av de tiltalte som forklarte seg for Sør-Trøndelag tingrett, og den eneste som ikke er tiltalt for å ha vært del av et organisert, kriminelt nettverk.

Han er tiltalt for flere mindre alvorlige forhold, som smugling, oppbevaring og produksjon av mindre mengder doping samt trusler mot et vitne.

– Jeg har selv brukt doping så å si sammenhengende i snart 18 år. Det har vært noen få måneders pause, men ellers full rulle med dopingkurer. Det gikk slag i slag til i januar i fjor, da jeg kuttet ut. Og det siste året har vært tøft, fortalte han.

– Jeg starta med dopbruk på videregående fordi noen kompiser begynte å stikke seg i rumpa (sette sprøyter med flytende doping, red.anm.). Jeg så at de ble stor og sterk, og det ville jeg også bli. Jeg turte ikke å sette sjøl, så jeg dro ned buksa og fikk andre til å stikke, forklarte han.

Psykisk tungt å slutte

Mannen fortalte at det var svært tungt å plutselig skulle slutte etter så langvarig bruk. Han ble tynnere, følte seg svakere og beskrev det som vondt psykisk.

– Du har ikke lyst til å dra på City Syd, for å si det sånn. Du vil heller gjemme deg bort, fortalte han.

– Hva slags helseplager har du fått?, spurte tingrettsdommer Rune Lium

– Jeg har hjerteproblemer jeg og, da. Hjertet pumper ikke hardt nok, så jeg går på medisin for hjertet. Dessuten har jeg høyt blodtrykk, så jeg går på blodtrykksmedisin, sa han.

Tidligere har også en annen av de tiltalte i saken fortalt om alvorlige hjerteproblemer etter ti års misbruk av anabole steroider.

Avviser trusler

34-åringen er tiltalt for å ha truet ett av vitnene i dopingsaken til taushet. Han skal ha kontaktet vitnet, en mann fra Verdal som også har vært siktet i saken, og varslet om at «du selv bestemmer hvordan du skal ha det fremover».

Siden har vitnet nektet å forklare seg mer til politiet om miljøet som produserte dopingmidler i Trondheim.

– Jeg sendte ham ei lang Facebook-melding etter at han kom ut fra varetekt. Den inneholdt både smilefjes og en kaffeinvitasjon, så det var det motsatte av en trussel. Dette er én setning som politiet har tatt ut av sammenhengen. Vi to har alltid hatt en god tone, fortalte han i retten.

Pillepressa i den store dopingrettssaken på benk

Pillepressa som ble brukt til å trykke flere millioner dopingtabletter.

Foto: Politiet

– Hadde jeg skulle truet ham hadde jeg i hvert fall ikke brukt Facebook, sa han til humring blant aktørene i salen.

– Hvordan ville du ha gjort det da?, spurte tingrettsdommer Ingrid Stigum.

– Jeg ville dratt hjem til ham og kanskje slått ham. Nei da, jeg bare tulla, flirte mannen.

Gjemte pillepressa

Han tilstod derimot at det var han som våren 2012 fjernet og gjemte den mye omtalte pillepressa som gjennom mange år ble brukt til å lage millioner av dopingtabletter.

Dette gjorde han for å hjelpe en medtiltalt 39-åring, mannen som påtalemyndigheten mener var hjernen bak dopingnettverket.

Politiet hadde på det tidspunktet ennå ikke funnet pressa, og 39-åringen var redd for at det kunne finnes avslørende fingeravtrykk og DNA på den, forklarte mannen.

– Jeg dro hjem til ham som hadde pressa (en annen medtiltalt med kallenavnet «Trykkern», red.anm.) og bestemte meg for å ta saken i egne hender. Jeg burde ikke gjort det, men jeg tok den med hjem. Jeg var i villrede hvordan jeg skulle fjerne DNA og fingeravtrykk, så jeg slengte den ned i kjelleren for å ta det en annen dag. Men det ble aldri gjort, den ble bare liggende der, forklarte han.

Åtte måneder senere fattet politiet mistanke om at mannen hadde en rolle i dopingsaken. Pillepressa ble funnet i en krypkjeller under ei luke i gulvet da de ransaket huset hans.

Politiet beslaglegger pillepresse

En politietterforsker viser tommelen opp 17. desember 2012 etter å nettopp ha funnet pillepressa som var gjemt i en krypkjeller hjemme hos 34-åringen. Pressa kan skimtes i bakgrunnen.

Foto: Fra politivideo