– Ikke sterkere enn vanlig heroin

Heroinet som i forrige uke ble oppdaget i Trondheim, er ikke svart heroin slik man først fryktet.

Svart heroin i Trondheim

Nye analyser viser at heroinet som er i omløp i Trondheim, ikke er så sterkt som mange fryktet.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Inge Løvstad fra Helse- og overdoseteamet i Trondheim

Inge Løvstad jobber i helse- og overdoseteamet i Trondheim.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Svart heroin er mye sterkere enn vanlig heroin, og en vanlig dose kan være dødelig. Helsemyndighetene advarer rusmisbrukere, og frykter dødsfall.

Kan ikke forklare fargen

Nå viser nye analyser at stoffet som er i omløp i Trondheim ikke er så sterkt som man har fryktet. Inge Løvstad i helse- og overdoseteamet i Trondheim har ingen forklaring på hvordan dette heroinet har fått den svarte fargen.

– Den svarte fargen har vi ikke klart å forklare, men vi er på vakt uansett. Analysen viser at dette er heroin som er mellom 15 og 20 prosent. Det er litt over det vanlige, men ikke noe spesielt sterkt, sier Løvstad til NRK.

I mai ble det oppdaget såkalt svart heroin i rusmiljøet i Oslo. Også i Trondheim var man redd for at stoffet var i omløp.

Mener de har oversikt

– Det er jo veldig skummelt. Folk tror at det kan være den samme heroinen som de har brukt tidligere, men den kan jo være dobbelt så sterk, så da går de jo på en smell, fortalte en rusmisbruker til NRK i forrige uke.

Politiførstebetjent i Sør-Trøndelag, John Kolstad, sier de følger situasjonen nøye.

– Det er normalt ikke så mye heroin i Trondheim, og vi har forholdsvis bra oversikt over miljøet. Vi har ikke merket at det er mer heroin i omløp enn det som er normalt, sier Kolstad.