Hopp til innhold

Høie: – Glem «heroinrøykerom» Oslo

Høyre-styrte Oslo kommune har investert 250 000 kroner til «røykerom» for heroin som helseminister Bent Høie (H) sier de bare kan glemme å ta i bruk. – Uforståelig, sier Ap.

Helse- og omsorgsminister, Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) nekter Høyre-styrte Oslo å la narkomane røyke heroin i sprøyterommet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Paradokset er at Høie sier nei til å tillate at man røyker heroin på et spesiallaget «røykerom» som er bygget i tilknytning til Oslo kommunes eksisterende sprøyterom, samtidig som samme helseminister mener man bør få flest mulig sprøytenarkomane til å gå over til å røyke heroin.

– Jeg har sagt nei til dette fordi sprøyterommet er et sted der man skal få hjelp dersom en sprøytenarkoman setter overdose. Å utvide bruken av sprøyterommet til også å omfatte røyking av heroin, der det jo ikke er fare for overdose, vil være å skape et fristed for bruk av narkotika uten overdoserisiko, sier Bent Høie i Politisk kvarter på NRK P2.

Han mener det er i direkte strid til intensjonen Stortinget hadde da de vedtok at Oslo skulle få bygge et sprøyterom.

Ap: – Helt uforståelig

Det får helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Ap til å rynke på brynene.

I likhet med tidligere helseminister Jonas Gahr Støre fra samme parti, er Micaelsen for å åpne for at narkomane skal kunne røyke heroin på sprøyterommet.

– Det standpunktet Høie og Høyre kommer med er ikke kunnskapsbasert. Vi vet med sikkerhet at hvis vi klarer å få én eneste sprøytenarkoman til å gå over til å røyke heroin fremfor å injisere det, så vil det ha en voldsomt positiv effekt på helsen, sier Micaelsen før han fortsetter:

– Å tro at ungdom eller andre oppmuntres til å oppsøke det Høie kaller et fristed fordi man tillater narkomane å bruke stoffet de er avhengige av på en minst mulig skadelig måte, er helt uforståelig.

Det er ikke første gang de to største partiene på Stortinget barker sammen i dette spørsmålet.

Uenigheten og debatten har vart siden daværende helseminister Jonas Gahr Støre sa han var for å utvide tilbudet på sprøyterommet i denne retningen.

Helseministeren vil tillate narkomane å røyke heroin - kritikerne mener at Støre har gitt opp kampen mot narkotika . Direktesendt debattprogram fra Litteraturhuset i Oslo. Programleder er Erik Wold.

Spørsmålet om å tillate røyking av heroin i sprøyterommet ble også heftig debatert da Jonas Gahr Støre (Ap) var helseminister.

Teamlederen på sprøyterommet, Hanne Langaas, sa følgende til Aftenposten da de skrev om problematikken tidligere denne måneden:

– Vi deler ut røykefolie og oppfordrer alle brukerne til å røyke fremfor å injisere. Da hadde det jo vært greit å kunne tilby dem et rom innendørs. Regelen nå er at sprøyterommet kun er forbeholdt personer som injiserer ren heroin. Resultatet av regelverket er at de som røyker kun kommer innom for å hente brukerutstyr. Kontaktflaten med disse brukerne blir derfor mindre, sa hun.

Langaas fortalte at flere brukere har etterspurt «røykerommet».

– Nå må de som ønsker å røyke heroin gå ut eller dra hjem til egen leilighet. Vi hører også mange si at de ikke vet hvordan de skal røyke stoffet. Vårt ønske er å tilby et rom med instruksjonsvideo som viser hvordan stoffet kan røykes. Sammenlignet med injisering av heroin er det nærmest umulig å få en overdose ved å røyke heroin, sa hun.

Høie: – Må ta den tunge jobben

Det biter ikke på Høie.

– Skal man følge logikken til Micaelsen bør man etablere muligheter for alle typer bruk av narkotika som er bedre enn å injisere heroin mange steder i Norge.

Det er kanskje å dra det litt langt?

Nei, jeg regner med at grunnen til det er nettopp at man ikke ønsker å dra dette i retning av mer legalisering. Dessuten er ikke dette et standpunkt som jeg har alene. De rusmiddelavhengiges egne organisasjoner er enige med meg, politiet er enige med meg og psykologforeningen er enig med meg. Her er det delte meninger.

Det finnes allerede ett sprøyterom i Oslo. Hadde det ikke vært greit å innhente kunnskap gjennom å åpne for et forsøk?

Jeg mener vi må gå vekk fra den tilnærmingen Ap har hatt i disse spørsmålene, nemlig å hele tiden lansere lettvinte eksperimenter innenfor rusområdet og skape voldsom debatt om det. Vi bør heller begynne den harde og tøffe og tunge jobben det er å bygge opp et sammenhengende tilbud til rusavhengige, sier Høie.

Det får Micaelsen til å riste på hodet.

– Har man vondt i beinet så lindrer man jo smerten til man kan behandle det. På samme måte mener jeg vi bør teste dette ut. Men Høie gjør det ikke av høyrepolitiske årsaker, sier Micaelsen.

AKTUELT NÅ