Hopp til innhold

– Har vært en kreftrevolusjon de siste tiårene

Store framskritt innen brystkreftbehandling kan føre til ny immunmedisin om fem til ti år, det mener overlege Knut Holmen, som kaller de siste tiåra en kreftrevolusjon.

Katrine Amdahl, kreftpasient

Katrine Amdahl bor i Levanger med mann og barn. Hun vil aldri bli helt frisk av kreftsykdommen sin, men lever i dag et vanlig liv.

Foto: Rita Kleven/NRK

Overlege Knut Holmen

Overlege og kirurg ved Sykehuset Levanger, Knut Holmen, sier det har vært en glede å være med på utviklinga innen kreftmedisin de siste tiårene.

Foto: Rita Kleven/NRK
Illustrasjonsbilde: Brystkreft

Mammografiundersøkelser har redusert dødelighet ved brystkreft med mellom 20 og 30 prosent.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

44 år gamle Katrine Amdahl fikk konstatert brystkreft på nytt under en rutinekontroll i vår.

– Jeg trodde jeg var frisk og rask, men hadde kjent ett eller annet i hofta, så jeg hadde en slags mistanke. Men det er klart at det er et sjokk der og da. Jeg måtte hjem og bearbeide informasjonen – prøve å være fornuftig, sier hun til NRK.

Kreft med spredning

Amdahl bor i Levanger i Trøndelag sammen med sin mann og sine to barn. I 2008 fikk hun påvist brystkreft i det ene brystet, og fem år etter fikk hun også diagnosen i det andre.

Hun ble bra av sykdommen, men under en ny rutinekontroll i vår fikk hun vite at hun hadde kreft med spredning.

– Det har gått litt tilbake, både i hoften og i lungene, der spredninga er, og det er kjempebra, sier Amdahl.

– Kreftrevolusjon

Hun vet at hun aldri blir kvitt kreften, men ser at sykdommen har gått tilbake etter cellegiftbehandling ved Sykehuset Levanger.

Prognosen for brystkreft er bedret betydelig, sier kirurg og overlege Knut Holmen ved sykehuset.

– Det har vært en liten revolusjon fra 70-tallet og fram til nå. Det har vært en glede å være med på. Med kirurgi i dag så kurerer vi omtrent 90 prosent.

Immunmedisin har vist seg effektiv ved andre typer kreftsykdom.

– Ja, vi ser det ved andre kreftsykdommer. Ondartet føflekkreft der det er brukt immunmedisiner for å holde kroppens immunforsvar i sjakk, har vært en suksess. Sannsynligvis vil det samme prinsippet gjelde også for de i dag som ikke blir helt frisk av den tradisjonelle medisinen. På denne måten kan de leve mye lenger enn det de gjør i dag med kreft i kroppen, sier overlegen.

Holmen tror den nye immunmedisinen kan være i bruk om fem til ti år for brystkreftpasienter.

Lever som normalt

Katrine Amdahl er med i brystkreftforeninga i Steinkjer og omegn, og er gjerne med på å fronte Rosa sløyfe-aksjonen som pågår denne måneden.

De to siste åra er det samlet inn 20 millioner kroner til brystkreftforskning og opplysningsarbeid.

– Man må ha et håp. Om noen år så er jeg sikker på at de får bukt med problemet. Jeg er ikke dårlig i det hele tatt, så jeg fungerer kjempebra i hverdagen. Jeg er heldig. Hvis man har ei innstilling der du tror det skal gå bra, så gjør det det, sier hun.

Rosa sløyfe-aksjon 2015

Rosa sløyfe-aksjonen startet nå i oktober. Over 40,000 nordmenn har eller har hatt brystkreft. Nærmere 18,000 fikk diagnosen for mer enn 10 år siden.

Foto: Anders Fehn / NRK