NRK Meny
Normal

Årets Rosa sløyfe-aksjon starter i dag

Temaet for årets Rosa sløyfe-aksjon er hvordan kvinner som vet de skal dø av brystkreft, kan leve med sykdommen.

Det nye symbolet for Rosa sløyfe-aksjonen er laget av Nico Widerberg

Det nye symbolet for Rosa sløyfe-aksjonen er laget av Nico Widerberg

Foto: Mari Reisjå / NRK

– Etter fjorårets aksjon fikk vi sterke tilbakemeldinger fra dem som lever med en kreftsykdom som ikke kan kureres, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Én av fire som rammes av brystkreft blir ikke friske.

– En påkjenning

Organisasjonen fikk bekreftelser på at aksjonen bidro til mer åpenhet og økt kunnskap om livssituasjonen, men så at det var nødvendig med mer kunnskap og informasjon om uhelbredelig brystkreft.

– Da kan ikke kreften kureres, og det handler om behandling for å begrense sykdommen, lindre smerter og forlenge livet, sier styreleder i Brystkreftforeningen Olaug Mortensen.

Hun forklarer at alvorlig sykdom også er en påkjenning for pårørende, og at mange opplever at tilværelsen preges av uvissheten.

Her og nå

– Det eneste man vet sikkert er øyeblikket her og nå, og da kjenner mange på at tiden må brukes på det som er viktig, sier Mortensen.

Aksjonen har sin opprinnelse i USA, men har vært markert i Norge siden 1999, og er et samarbeid mellom Kreftforeningen og Brystkreftforeningen.

Ifølge Kreftforeningen er målet med den «å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft, samt å støtte brystkreftforskning».

– Ved å forlenge livet får pasientene muligheten til å oppleve stadig nye medisinske gjennombrudd. Et fremtidshåp er at brystkreft med fjernspredning går fra å være en uhelbredelig til en kronisk sykdom og kanskje kureres i fremtiden, sier Ryel.

Rosa lunsj

Over 40,000 nordmenn har eller har hatt brystkreft. Nærmere 18,000 fikk diagnosen for mer enn 10 år siden.

Hvert år får en kunstner i oppdrag å designe en Rosa-sløyfe pin. I dag ble Nico Widerbergs utgave lansert i Kreftforeningens lokaler.

På lørdag inviterer de to kreftforeningene til rosa lunsj i Trondheim, Bergen, Bodø, og Oslo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger