Normal

– Gir liten nytte for næringsutvikling

Nye idrettsanlegg har liten betydning for næringsutvikling, viser en ny studie.

Steinkjerhallen

Steinkjerhallen kostet 130 millioner kroner og er Skandinavias største og mest moderne innendørs friidrettshall. Ifølge den nye studien har anlegg som dette liten betydning for næringsutvikling.

Foto: Knut Reitan / NRK

– Vi har sett på idrettsanlegg og den betydningen de har i samfunnet foruten idretten. Da tenker vi på næringsutvikling, attraksjonskraft og identitetsskaping, ting som kan være med på å skape engasjement og boglede, sier seniorforsker Robert Bye ved Trøndelag Forskning og Utvikling til NRK.

I studien, som er gjort i samarbeid med forskere i Sverige, har man sett på idrettsanlegg på Ranheim, i Stod, på Røros, samt tre steder i Sverige.

– Mangler strategi og kunnskap

– Det vi har funnet ut er at de stort sett fungerer veldig godt som samlingspunkt og møteplasser, og at de har effekter utover idretten. Men spesielt når det gjelder næringsutvikling er det vel ikke den store effekten, sier Robert Bye.

Wilhelm Skoglund i Regionförbundet i Jämtland sier til Forskning.no at man har funnet at det gjennomgående mangler både strategier og kompetanse for å utvikle de utenomsportslige målsettingene.

Røros er unntaket

Ett unntak er anlegget Verket på Røros der næringslivet tidlig ble involvert i prosjektet.

– Man tenkte anlegget inn i en næringssammenheng fra man begynte. Man har også profesjonalisert en rolle for å trekke til seg ulike arrangementer og messer. I tillegg har man tenkt den nye hallen inn i destinasjonsarbeidet på Røros, sier seniorforsker Robert Bye.