NRK Meny
Normal

– Gutter vil ikke snakke om prostitusjon

Trondheim kommune prøver å finne ut mer om sexsalg blant gutter i byen, men guttene synes det er flaut og nedverdigende å snakke om temaet.

Sexsalg blant gutter i Trondheim, ill.foto.

HØYT TALL: Fem prosent av gutter i Trondheim i alderen 14 til 16 år sier at de har solgt sex minst én gang, fremkom det av kommunens ungdomsundersøkelse «Ung i Trondheim» høsten 2014. Kommunen jobber fortsatt med å finne ut hva som ligger bak tallene (Ill. foto).

I en anonym spørreundersøkelse blant 8000 elever fra ungdomsskolen og videregående skole høsten 2013, sa fem prosent av 242 spurte gutter at de hadde solgt sex minst én gang. Tallet er langt høyere enn i andre norske storbyer.

Camilla Wright, fagleder barnevernet i Trondheim

VIL FINNE UT MER: Uteseksjonen snakker med skoler og ikke minst ungdom i arbeidet for å finne ut mer om gutteprostitusjon, forteller Camilla Wright i uteseksjonen i Trondheim kommune.

Kommunen har siden undersøkelsen jobbet med å finne ut hva som ligger bak tallene.

– Vi har også gått ut og forsøkt å komme i kontakt med folk som har erfaring fra salg og bytte av seksuelle tjenester gjennom for eksempel internett, forteller uteseksjonens leder Camilla Wright til NRK.

Uteseksjonen snakker med skoler og ikke minst ungdom i arbeidet. Arbeidet tar tid.

– Du må skape tid og rom for at det er ok å snakke om det. Det er ikke det letteste temaet, men det er mulig, mener Wright.

– Flaut og nedverdigende

Jan Erik Skjølås ved helse- og overdoseteamet i Trondheim har kontakt med rundt 15 gutter som har erfaring med prostitusjon i byen.

– Vi hører rykter om at det er flere gutter under 18 år som prostituerer seg, men det har jeg ingen konkrete tall på, sier Skjølås til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Jan Erik Skjølås, psykiatrisk sykepleier i Helse- og Overdoseteamet

LITE KONKRET: – Vi hører rykter om at det er flere gutter under 18 år som prostituerer seg, men det har jeg ingen konkrete tall på, sier Jan Erik Skjølås i helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune.

Foto: Morten Andersen / NRK

Sexsalg blant menn og gutter er et tabubelagt område, konstaterer han.

– Det er tabubelagt blant jenter også, men for guttene er det enda mer tabubelagt, sier Skjølås.

Som begrunnelse for å ikke snakke om sexsalg, sier guttene at de ikke vil at det skal bli kjent at akkurat de selger seg.

– Det er flaut, nedverdigende og de vil bare ikke at folk skal vite om det, forteller Skjølås.

– Trenger påminnere

Wright håper at mer kunnskap, kompetanse og spredning av informasjon om prostitusjon kan føre til at utfordringen blir mindre.

– Vi trenger alltid påminnere om at ting skjer også i Trondheim. Vi begynner å bli en ganske stor by som får en del storbyproblematikk, selv om også sexsalg kan skje på mindre steder, sier lederen for uteseksjonen.

Ingen har oversikt over hvor vanlig de ulike motivene gutter i Trondheim har for å selge sex, opplyser psykolog Geir Vågen ved uteseksjonen.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal
Femte året med spel i år