Hopp til innhold

– Flytt strømfokuset fra Vestlandet

Høyre frykter at regjeringen har glemt kraftsituasjonen i Midt-Norge. Nå krever de at noe blir gjort for å hindre en ny krise denne vinteren.

Strømkrise Linda Hofstad Helleland

Strømkrisen i Midt-Norge har vart for lenge, og nå er det nok, mener Høyres Linda Hofstad Helleland.

Foto: Stortinget/montasje NRK

Midt-Norge har i flere år slitt med mangel på strøm, og nå mener Høyre at krafttiltakene må komme.

– Det er en alvorlig situasjon for regionen. Det kan ikke bare være Vestlandet som får fokus når det gjelder kraft, sier stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland til NRK.

I løpet av kort tid vil Høyre legge fram et krav til regjeringen om at noe må bli gjort med strømkrisen i Midt-Norge.

– Vi forventer at de nå kommer med konkrete tiltak på hva de vil gjøre for å forebygge krisen. Regjeringen ga et løfte om en strategi for kraftsituasjonen for fem år siden, men den har ikke kommet ennå, sier hun.

– Vi må få akseptable strømpriser

Vannmengden i kraftmagasinene har ikke vært lavere på 20 år, og da regjeringen la fram forslaget til statsbudsjett tidligere i høst ga de ikke noe håp om at prisforskjellene på strømmen vil bli utjevnet med resten av Norge.

Nord- og Midt-Norge har de høyeste strømprisene i landet, og det er Helleland og Høyre lei av.

– Industrien frykter en ny vinter med kulde og høye strømpriser som kan gå ut over arbeidsplasser i regionen. Det er mange som gruer seg til vinteren, og jeg håper at regjeringen handler nå, slik at det kan bli akseptable strømpriser, sier stortingsrepresentanten.

– Vi kan ikke få en ny vinter med kraftkrise

Kraftlinjen som skal gå mellom Ørskog og Sogndal vil ifølge regjeringen lette på strømproblemene i Midt-Norge. Problemet er at ledningen ikke er forventet å være ferdig før i 2014.

– Vi må få fortgang i overføringslinjene og eventuelt vurdere oppstart av mobile gasskraftverk. Det er mye politisk enighet om hvilke tiltak som må gjøres, men nå ber vi regjeringen om å komme med en plan om konkrete tiltak, forklarer Helleland.

Snøen og kulden har allerede kommet til Trøndelag, og for Høyre haster det med å få på plass forebyggende tiltak.

– Vi har en mangel på kraft i Midt-Norge, og noe må bli gjort slik at vi ikke går inn i en ny vinter med kraftkrise, sier hun.