– Fjelløpet i Meråker er galskap

Petter Northug full av respekt for 26 Peaks Extremety Race i Meråker.

Petter Northug

– Jeg syns det er ganske meningsløst og at det er galskap med så lange og harde løp, sier Petter Northug.

Meråker Mountain Challenge ble arrangert i helga med deltagere fra gode mosjonister til ekstremutøvere. Det hardeste løpet er uten tvil 26 Peaks Extremety Race. Det er ansett å være verdens hardeste non-stop fjelløp. Det er 225 kilometer langt og går over 26 fjelltopper og alle fjelltoppene ligger på over 1000 meter.

Vinnertid: 26 timer og 51 minutter

Chris Forne

Chris Forne fra New Zealand vant ekstremløpet.

I helga ble løpet arrangert for tredje gang og vinneren, Chris Forne New Zealand, gjennomførte på 26 timer og 51 minutter.

– Det var imponerende og knallbra, da snakker vi verdensklasse, sier Petter Northug.


Northug kjenner terrenget løpet gikk i godt etter å ha bodd i Meråker da han gikk på skigymnaset der. Han mener terrenget, mer enn lengden, er det som gjør løpet ekstremt.

– Det er et ekstremt terreng. I tillegg til stigninger opp til 26 topper er det mye myr som suger krefter. Det er tungt og seigt - du får ikke noe gratis der, sier han.

Har vært på alle de 26 toppene

Northug leide i sin tid hybel hos en av initiativtakerne til løpet, Hallgeir Martin Lundemo, og sammen har de hatt mange treningsturer. Også Lundemo gjennomførte ekstremløpet i helga, men brukt vel åtte timer mer enn vinneren fra New Zealand.

Hallgeir Martin Lundemo

Hallgeir Martin Lundemo er en av initiativtakerne til ekstremløpet.

Foto: Frank Almås / NRK

– Men jeg er kjempefornøyd over å ha fullført. Det var bare oss to som kom til mål av fem startende, sier Lundemo til NRK.

Som elev ved Skigymnaset i Meråker var Northug på alle de 26 fjelltoppene som ekstremløpet går over, men ikke i løpet av en tur. Det var noe de måtte, elevene som tok mål av seg til å bli langrennsløpere med ambisjoner. Men å delta i 26 Peaks Extremety Race har han aldri tatt mål av seg til.

– Jeg syns det er galskap

– Personlig syns jeg faktisk det er ganske meningsløst og at det er galskap med så lange og harde løp. De lengste turene jeg har vært med på det er 6-7 timer og da har jeg vært en ferdig mann, sier han.

Likevel er Northug glad for at løpet nå ser ut til å trekke til seg internasjonale ekstremsportutøvere, og han håper det med tida kan bli til noe stort.

– Det er nettopp i et område som Meråker slikt kan la seg gjennomføre, sier han.

Meråker

26 Peaks Extremety Race går over 26 fjelltopper og alle fjelltoppene ligger på over 1000 meter.

Foto: Meråker Mountain Callenge

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.