– Dette grenser mot ren svindel

Trondheim kommune mener de er utsatt for svindel av organisasjonen SOS Rasisme, som skal ha jukset med medlemstall.

SOS Rasisme

Trondheim kommune mener SOS Rasisme skal ha jukset med medlemstall for å få utbetalt driftstilskudd.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Rolf Jarle Brøske

Rolf Jarle Brøske mener Trondheim kommune kan ha blitt svindlet av organisasjonen SOS Rasisme.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Det kommer fram i en revisjonsrapport fra Trondheim kommune som nettopp er lagt fram, og som skal behandles av kontrollkomiteen.

Ifølge rapporten skal organisasjonen ha oppgitt asylsøkere som medlemmer for å få mer penger i støtte.

– Grenser mot svindel

– Dette mener jeg er alvorlig, og det grenser mot ren svindel, sier leder Rolf Jarle Brøske (H) i Trondheim kommunes kontrollkomite til NRK.

Etter to rettskraftige dommer for medlemsjuks, ble SOS Rasisme nedlagt i fjor. Det førte til at Trondheim kommune bestemte seg for å se på organisasjonen lokalt.

– Nå har vi fått vite at det dreier seg om en omfattende svindel av offentlige midler. Vi mener organisasjonen har jukset med medlemslistene for å få driftstilskudd fra Trondheim kommune, sier Brøske.

Fikk 270.000 kroner

I rapporten vises det til at SOS Rasisme i Trøndelag har mottatt nesten 270.000 kroner fra Trondheim kommune i perioden 2009 til 2012.

– Dette er svært alvorlig, og ti prosent av dem som står oppført i medlemsregisteret finner vi ikke igjen i folkeregisteret. Mange av dem som har blitt spurt om medlemskap, kjenner seg ikke igjen i det. I tillegg er det en rekke asylsøkere som er ført opp som medlemmer, sier Rolf Jarle Brøske.

Den tidligere nestlederen i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo, skriver i en e-post til NRK at opplysningene i revisjonsrapporten er feil.

– Revisjonen tar feil

Kenneth Fuglemsmo

Kenneth Fuglemsmo mener SOS Rasisme ikke har jukset med medlemstallene.

Foto: NRK

– Ingen har blitt registrert som medlemmer uten at det har kommet inn verveskjema, der folk har skrevet seg inn og betalt kontingent. Revisjonsfirmaet har bekreftet at rutinene i SOS Rasisme har vært tilfredsstillende, skriver Fuglemsmo til NRK.

Han opplyser også at revisjonsfirmaet mener de har hatt tilfredsstillende rutiner for intern kontroll av medlemstallene.

– Jeg mener konklusjonen til kommunerevisjonen er basert på en elendig
metode. De har ringt 50 personer og spurt om disse var medlemmer for
fire-fem år siden. Dette er ikke pålitelig, blant annet da det er fort gjort å
huske feil.

– Konklusjonen er feil, metoden dårlig og jeg mener kommunerevisjonen har
kastet vekk kommunens midler på denne rapporten. Jeg mener også at kommunerevisjonens kritikk av regnskap er spesiell. SOS Rasisme var en frivillig organisasjon der det aller meste av arbeid ble gjort av frivillige, skriver Fuglemsmo.

– Kan bli meldt til politiet

Rolf Jarle Brøske tror saken kan bli meldt til politiet.

– Nå har vi fått fakta på bordet, og det er en rapport som viser at det har vært et omfattende medlemsjuks. Jeg mener det grenser opp mot svindel av offentlige midler. Det er såpass alvorlig, og med så store konsekvenser for andre, at man må vurdere å anmelde saken, sier lederen av kontrollkomiteen i Trondheim kommune.