NRK Meny
Normal

– Bøndene sintere enn på mange år

Reidar Almås ved Norsk senter for bygdeforskning har ikke sett sintere bønder siden Hitra-aksjonen i 1975.

Reidar Almås

Reidar Almås under bondeprotesten i Trondheim mandag.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

– Jeg er vel overrasket over hvor sinte bøndene er over statens tilbud i år. Så vidt jeg kan huske er det den mest negative reaksjonen siden Hitra-aksjonens dager, sier Reidar Almås, seniorrådgiver ved Norsk senter for bygdeforskning.

Hitra-aksjonen var en skattenektaksjon i 1975 som rettet seg mot regjeringas landbrukspolitikk, ifølge Wikipedia.

– Manglende løft

Mandag var Reidar Almås på Torvet i Trondheim der bønder protesterte mot statens tilbud i landbruksoppgjøret.

Bondeprotest Trondheim

Bønder protesterte i sentrum av Trondheim mandag.

Foto: NRK
Lars Peder Brekk

Landbruksminisiter Lars Peder Brekk sier at han nok ikke burde kalt statens tilbud historisk godt.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Det jeg tror har provosert er stortingsmeldinga om landbrukspolitikken som sa at matproduksjonen skulle øke med 20 prosent i Norge, det samme som folketallet på 20 år. Da forventet mange at det skulle komme et løft, og det kom ikke. Tilbudet er jo lavere enn det andre grupper har fått, sier Reidar Almås.

Ifølge Almås har bøndene en gjennomsnittsinntekt på 280.000 kroner, etter tilbudet fra staten.

– Og da har jo andre i snitt 450.000, da er det langt opp. Ungdommen slutter, gamlingene holder på så lenge de greier og landskapet gror igjen, sier Almås.

Mer enn matproduksjon

Almås mener at inntektene i landbruket er viktig for flere enn bøndene.

– De får jo inntekt for å produsere mat. Men samtidig produserer de kulturlandskap, bosetting og holder distriktene oppe. De leverer en pakke til samfunnet. Da mener de vel, ut fra de plakatene vi ser her, at Jens og co bør stille opp sånn at de har inntektsmuligheter som andre.

– Tok for mye tran

Mandag ettermiddag sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til NRK at han nok ikke burde kalt statens tilbud historisk godt.

– Akkurat når det gjelder begrepet historisk godt så var det kanskje litt mye Møllers tran fra min side, jeg burde antagelig ikke brukt det. Men i tilbudet er det viktige tiltak som vi ikke har sett før, blant annet omfanget av budsjettmidler på over 500 millioner kroner.

– Men jeg skjønner godt at bonden er utålmodig og tar det med meg, sier Brekk til NRK.

– Lederen i Norges Bondelag sier til Nationen at tilbudet ikke er godt nok til å snu nedgangen i landbruket, mens andre viser til den ferske matmeldinga som varslet ei ny tid. Bommer bøndene i å se realitetene rundt seg?

– Nei, vi har stor respekt for hvordan bonden opplever hverdagen sin. Jeg tror at de ser at det har vært en positiv effekt etter at vi kom i regjering og startet snuoperasjonen i 2006. Men bonden ser og, og det er jeg helt enig i, at han fortsatt tjener alt for lite, sier landbruksministeren.

Video: Bønder i Nord-Trøndelag brant landbruksmeldinga

Video Brenner landbruksmeldinga

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25