Hopp til innhold

45.000 bankkort blir sperret

En rekke norske banker har mottatt nye sperreanbefalinger etter at en større svindelsak brer om seg.

Kortsvindel

Stadig flere blir utsatt for svindel når de handler på nett, viser tall fra Finans Norge.

Foto: Maria Elsness / NRK

Stein Arne Tjore

Kommunikasjonssjef i Nets, Stein Arne Tjore sier de fleste forsøk på misbruk blir stoppet.

Foto: Nets

– Det er snakk om svindel for millionbeløp, så det er en svært omfattende sak, sier kommunikasjonssjef i Nets, Stein-Arne Tjore til NRK.

Nets er leverandør av digitale betalingstjenester i Norden og har gjort en større analysejobb de siste dagene, etter at det i forrige uke ble kjent at flere nordmenn kan være utsatt for svindel. Kortene som har fått sperreanbefaling er brukt i samme utenlandske nettbutikk.

Tekstmelding i forbindelse med nettsvindel

Denne tekstmeldingen ble sendt ut til flere av Eika Kredittbank sine kunder i dag.

Foto: Skjermdump

Varsler banker

Totalt 45 000 norske betalingskort har blitt anvendt på nettstedet. Nets ønsker ikke å oppgi hvilken nettbutikk det gjelder.

– Det har vi ikke lov til, for det er ikke vår rolle å undersøke hva som kan ha skjedd. I slike tilfeller må vi bare orienterer de internasjonale kortselskapene, slik at de kan foreta nødvendige undersøkelser i saken, sier Tjore.

Bankenene har fått lister fra Nets, som viser hvilke kunder som har vært inne på den aktuelle nettbutikken. Det er opp til hver enkelt bank og kortutsteder å avgjøre om de vil sperre kortene eller ikke. Det er foreløpig ikke kjent hva som har skjedd eller hvem som står bak.

Flesteparten av kortene som Nets nå anbefaler sperret er ikke blitt misbrukt, men anbefalingen er et preventivt tiltak.

Har sperret 150 kort

Melhusbanken i Sør-Trøndelag har de siste dagene vært i kontakt med sine kunder, og sperret rundt 150 kort.

– Det har ikke vært tegn til misbruk hos våre kunder, men vi er føre var. Vi synes det er bedre å sperre noen kort for mye, enn for lite, sier banksjef i Melhusbanken, Ragnar Torland.

Internasjonal svindelsak

Siden det er snakk om et internasjonalt nettsted er det usikkert hvor stort omfanget faktisk er. Ifølge danske TV2, er dette den største kortsvindelsaken i Danmark noensinne.

– Vi følger med videre og dersom det blir det blir behov for å sperre ytterligere flere kort vil vi anbefale det, sier Tjore.

NRK anbefaler