Hopp til innhold

4000 nordmenn kan få bankkortet sperret i stor svindelsak

Leverandøren av digitale betalingstjenester Nets anbefaler at 4000 norske bankkort skiftes ut etter mistanke om misbruk.

Kvinne i rød genser ved datamaskinen, holder opp kredittkort

NETTHANDEL: Det er lett å bli svindlet når man handler på nett, og stadig flere blir utsatt for det, viser tall fra Finans Norge.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

I takt med at kortbruken og netthandel øker, øker også antall nettsvindelsaker. Nå står norske og danske banker overfor en omfattende svindelsak.

– Vi har anbefalt en utskiftning av om lag 4000 norske kort, sier kommunikasjonssjef i Nets, Stein-Arne Tjore, til NRK.

Alle bankkortene som nå kan bli sperret er brukt i samme utenlandske nettbutikk i samme tidsrom, men Nets vil ikke oppgi hvilken. Alt tyder på at en stor mengde kortinformasjon har havnet i feil hender.

I Danmark er saken betydelig større. Der må opp til 100.000 bankkort sperres, skriver danske TV2. Det er den største kortsvindelsaken i Danmark noensinne.

– Kan ikke oppgi hvilken nettbutikk

Nets kan ikke oppgi hvilken nettbutikk det gjelder, siden saken ennå etterforskes.

«Av hensyn til de tiltak som er, og blir iverksatt kan vi dessverre ikke si noe om den aktuelle nettbutikken eller hvor den har sin opprinnelse,» skriver Nets i en epost til NRK.

Det er derimot ikke sikkert at kortinformasjonen til alle kortene har blitt misbrukt.

– Vi gjør en preventiv jobb for å unngå og forhindre mer misbruk, sier Tjore.

Det er opp til hver enkelt bank og kortutsteder å avgjøre om de vil sperre kortene eller ikke. Det er foreløpig ikke kjent hva som har skjedd eller hvem som står bak.

Ifølge en pressemelding fra Nets i Danmark, skal bankene ta kontakt med kundene det gjelder, dersom Nets finner det nødvending å sperre bankkortet.

Økning i nettsvindel

Kortsvindel i forbindelse med netthandel øker kraftig i Norge. I årets første seks måneder ble det avslørt kortsvindel for det høyeste beløpet noensinne.

– Denne svindelen skjer utenfor bankene, og svindlerne trenger ikke engang å ha fått tak i selve kortet, sier kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Nerverdal.

På nett ble det svindlet for 75 millioner kroner første halvår, en dobling sammenlignet med samme periode i fjor, viser tallene fra Bits og Finans Norge.

Totalt har kortsvindlerne lurt til seg 115 millioner kroner.

AKTUELT NÅ