Hopp til innhold

Slik sikrer du deg mot nettsvindel

Folk er ikke klar over hvor lett det er å finne passordene deres på internett, mener kryptolog.

Netthandel

Om du bruker nettbank-id til andre ting enn nettbank, kan svindlere enkelt stjele identiteten din, ifølge kryptolog.

Foto: Colourbox

For å unngå identitetstyveri på internett kan du gjøre noen grep. Det viktigste er å oppdatere programvarer jevnlig og bruke gode passord til innlogging. Men man bør også være forsiktig med nettbank-id.

– Man bør ikke bruke nettbank-id andre steder enn i nettbanken. Man kan også prøve å bruke bankenes reserveløsninger i stedet for nettbank-id, sier kryptolog, Kristian Gjøsteen, ved institutt for matematikk ved NTNU.

Han tror ikke folk er klar over hvor mye informasjon om oss som kommer på nett de nærmeste årene, og hvor lett det er å misbruke informasjonen.

– Hadde folk vært klar over dette, ville vi sett et annet tempo i bruken av enkelte typer tjenester. Jeg tror ikke folk hadde godtatt det hvis de virkelig var klar over hvor dårlig det er, sier Gjøsteen.

– Oops, der ble vi svindlet gitt

Gjørsteen viser en av måtene man lett kan bli svindlet på i dag. Gjennom en reklame fra en bank, klikker han seg videre til en reklame for et boligprodukt.

– Jeg bruker nettbank-id, taster engangskode og bruker passord... Oops, der ble vi svindlet gitt.

Slike systemer er laget med tanke på at vi skal bli svindlet, og ser ofte sofistikerte ut. Datasystemene er laget fullstendig uten beskyttelse mot denne typen svindel, mener Gjøsteen.

Kan være trygge på nettbanken

Men selv om svindlerne har fått tak i identiteten din på internett, kan de ikke nødvendigvis logge seg inn på nettbanken.

– Nettbanken kan vi være trygge på. Der har bankene enorme lag med sikkerhet og overvåkningssystemer, sier Gjøsteen.

Han er mer bekymret for at helseopplysninger og sensitiv informasjon fra selvangivelsen blir stjålet. Han mener også at anvendelsen for presse og sladreblader er åpenbar.