Hopp til innhold

17.mai-fløytene skremmer forsker

Trompeter og fløyter er en viktig del av 17. mai-feiringen, mener sjetteklassingene på Strindheim skole. Men lydforsker Jan Tro er skremt over nivået på blåseinstrumenter som selges før 17. mai.

Video 17.mai-fløytene skremmer forsker

Video: 6. klassingene ved Strindheim skole i Trondheim tester fløyter og trompeter til 17. mai.

NRK.no har vært en runde på bokhandlere og lekebutikker for å kjøpe blåseinstrumenter 17. mai.

Nå er en haug trompeter og fløyter overlevert for testing til Amalie, Rikke, Lene, Oliver, Sander og Olav i sjette klasse på Strindheim skole i Trondheim.

Horn, knapper og sterk lyd er best

Etter noen minutter med trompeter og fløyter, inkludert blåsing og diskutering av instrumentene, finner de seg ulike favoritter.

– Jeg liker denne trompeten best for den lager en veldig morsom og sterk lyd, sier Rikke.

Mens Olav liker det røde hornet med et lite norsk flagg på best.

– Jeg liker det best fordi det lager en mørk og høy lyd.

Likevel er trompeten i rødt, hvitt og blått, som har knapper man kan trykke på, mest populær.

– Det var artig å trykke på knappene, synes Amalie.

Lyd viktig del av feiringen

17.mai- trompet

Lene i 6.klasse på Strindheim skole i Trondheim synes denne trompeten var morsomst. De andre klassekameratene var enige.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Alle de seks sjetteklassingene synes instrumenter som lager lyd er en viktig del av feiringen på 17. mai.

– På 17. mai kan man gjerne ha litt høy lyd, man blir glad av lyden. Det blir ikke skikkelig 17. mai uten lyd. Lyd er 17. mai, sier Amalie og Lene.

Olav tror barn vil ha trompeter og andre lydleker for å få oppmerksomhet. Dessuten synes han noen lyder er veldig artige.

– Vi feirer Norge med lyd, det er kult når det er mange forskjellige lyder rundt deg. Mange vil ha det stille, men akkurat på 17. mai er det greit å slippe ut litt lyd, synes Oliver og Sander.

– Kan skade hørselen

Men blåseinstrumenter kan være skadelig for hørselen. Klima- og forurensningsdirektoratet har testet lydhorn som har hatt nivåer på 136 dB. Det er svært høyt og kan ødelegge ørene.

– Slike lydhorn er egentlig ikke leketøy, men en del kopier fremstår som leker. Men man bør også være varsom med andre lydleker, vedvarende støy kan gi hørselsskader, sier sjefingeniør Line Telje Høydal til NRK.no.

Trompeter og fløyter som selges i butikkene skal være innenfor tillatte nivåer. Men for å finne ut hvor mye lyd de egentlig gir fra seg, har NRK.no testet dem i et lydrom på Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU.

Skremt over nivåene

Lydforsker Jan Tro

Lydforsker Jan Tro er overrasket over lydnivåene på 17.mai- trompetene- og fløytene.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Testingen viser at blåseinstrumentene har nivåer på mellom 87 og 103 dB. De fleste ligger mellom 95 og 99 dB. Lydforsker Jan Tro er overrasket over nivåene.

– Jeg er skremt over hvor høye nivåer vi kom opp i. Barn og foreldre bør være klar over hvor mye lyd disse instrumentene faktisk gir fra seg.

Trompeten med knappene som de fleste 6. klassingene likte best, var også den som hadde høyest nivå i lydtesten.

Øresus og hodepine

Det første som skjer når man utsettes for høye lyder over lang tid er at man får øresus eller hodepine.

– Det er et tegn på at man bør ta en pause. Risikoen for hørselskader blir større jo lenger tid man utsettes for lyden, sier Tro til NRK.no.

Nettopp det er årsaken til at lydforskeren er skremt over blåseinstrumentene. For barna bruker dem over lang tid blant annet i barnetoget.

– Vi ser at de brukes over ganske lang tid, det kan være en halv time eller en time. Det er verre enn bare å blåse litt.

– Kan få problemer med å forstå tale

De verste lydene er de høye smellene som kommer fra for eksempel kinaputter og kruttlappistoler, men også høye lyder over lang tid kan føre til skader.

Hvis man får skader i øret som følge av høy lyd, kan man miste evnen til å oppfatte de lyse tonene som konsonantene s og f.

– Dette kan gå ut over kommunikasjonen. Man kan få problemer med å forstå tale etterhvert, sier Tro.

Det er dessuten vanskelig å påvise hørselskader hos barn og unge, for de kompenserer for dårlig hørsel og får med seg innholdet uansett.

Jan Tro råder derfor barn og foreldre til ikke å være for tett på trompeten eller fløyta, og ikke minst til å ta pauser i blåsingen.

– Hørselskader er uopprettelige skader, hvis man først får en hørselsskade har man den livet ut, advarer Tro.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ikke redd for ørene

17.mai- utstyr

Det kan være greit å tenke over hvilke trompeter og fløyter du kjøper til barna dine til 17. mai.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Men barna på Strindheim skole er ikke redd for ørene sine. Blåsingen til ære for NRK.no gjorde i alle fall ikke særlig vondt i ørene. Heller ikke 17. mai-feiringen skremmer dem.

– Vi tenker ikke en minste tanke på ørene. Det er ikke hver dag det er masse lyd, en dag i året går sikkert bra, sier Olav og Lene.

Men når sjetteklassingene tenker seg om, kjenner de det litt etter å ha blåst mye.

– Hvis du tenker over at du kanskje burde hatt vondt i ørene, får du en liten følelse. Men ingenting som du kjenner med mindre du vet at du burde ha vondt i ørene, sier Oliver.

– På 17. mai, når det er ekstra mye lyd, kan man kjenne det litt dagen etter, sier Olav.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.