Hopp til innhold

Kitty (16) ba foreldre våkne: – Responsen har vært enorm

16-åringen vil ikke at noen yngre enn henne skal få lov til å være på sosiale medier.

Latteremoji

ENORM RESPONS: Kitty Theobald Gjerland (16) ba i et leserinnlegg på søndag foreldre om å våkne opp for hva barna deres gjør på sosiale medier.

Foto: Sindre Kirkaas Normann / NRK

– Jeg hørte om folk som solgte nakenbilder av seg selv på nett allerede på barneskolen, sier Kitty Theobald Gjerland (16).

Søndag publiserte NRK et leserinnlegg skrevet av Kitty, der hun oppfordrer foreldre til å passe mer på hva barna deres gjør på sosiale medier.

– Responsen har vært enorm, og utelukkende positiv. Enten man er ung selv, bruker sosiale medier eller har barn og familie som bruker det så viser responsen at alle kan være berørt av dette, sier Kitty.

Kitty Theobald Gjerland i gul jakke og grønn genser. Ute en gråværsdag ved sjøen.

Kitty Theobald Gjerland (16)

Foto: privat

Oppveksten hennes har vært preget av sosiale medier, og nå som hun er eldre har hun skjønt alvoret.

– Når du er så ung tenker du ikke over alvorligheten. Man tenker i alle fall ikke over at du skal si ifra til foreldrene dine om noe skjer, sier Kitty.

Les også Kunstig intelligens misbrukes til å lage seksualiserte bilder av barn

KI-PRODUSERT INNHOLD FLORERER: Ved hjelp av kunstig intelligens lages det enorme mengder bilder med overgrepsmateriale. Kripos forbereder seg på en stor økning av dette også i Norge.

Nesten halvparten

I en undersøkelse utført av Medietilsynet i 2022 kommer det fram at 43 prosent av unge mellom 13 og 18 har blitt spurt om å sende et nakenbilde av seg selv.

13 prosent svarte at de har blitt tilbudt penger for å sende bilde av seg selv.

– De fleste jeg kjenner fikk seg Snapchat i femte eller sjette klasse. Halvparten av disse vil jeg si har fått spørsmål om å sende nakenbilder av seg selv, spesielt jenter, sier Kitty.

– Man mister kontrollen

Datasikkerhetsekspert Mia Landsem har i mange år jobbet mot ulovlig spredning av nakenbilder på nett.

– Det er jo som alt annet av kjøp og salg. Det handler om etterspørsel. De fysiske overgrepene har gått over til å bli mer digitale. Vi får også en ny generasjon med overgripere som er aktive på nett, sier hun.

Mia Landsem

Mia Landsem har gitt ut boken «trygg på nett» som skal lære barn om hvordan man burde oppføre seg på nett.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

Landsem viser til at sjansen for å bli utpresset er ganske stor. I tillegg kan man oppleve at bildene man har delt med noen deles videre.

– Bildene kan til og med havne i forum på nettet, og da mister man helt kontrollen på det, sier hun.

Les også Politiet forteller hvordan du kan avsløre en nettovergriper

Didrik Lund Løseth

Ønsker aldersgrense

Budskapet fra Kitty er tydelig:

Foreldre må våkne opp.

– Om jeg skal snakke av egen erfaring så kan jeg fortelle at jeg fikk TikTok allerede da jeg var tolv år gammel. Mamma trodde jo at det var uskyldig, at man bare delte uskyldige dansevideoer med venner. I ettertid har hun innsett at dette kunne være naivt, sier Kitty.

For videoene på TikTok kan gå fra å være en søt kattevideo, til videoer av at unge blir banket opp eller mishandling av dyr.

Kitty understreker at foreldre mister kontrollen på hva barna gjør den dagen de gir dem tilgang til mobil.

– Vi må ta problemet ved roten. Jeg mener at vi må sette en nasjonal standard for aldersgrense på bruk av sosiale medier, sier hun.

Kitty er leder for Arendal og Grimstad Unge Høyre.

Under Høyres landsmøte i fjor ble forslaget om 16 års aldersgrense på sosiale medier stemt ned. Meningene til Kitty går altså imot hennes eget parti.

– Jeg ønsker omkamp jeg, ler hun.

Les også Her har de hatt mobilfri skole i 19 år

Karoline Grannes Pettersen, Eline Grongstad Saur og Siren Eid står og ser på en mobiltelefon. De står inne på et klasserom på Høylandet barne- og ungdomsskole.

Jobber med en løsning

Barne- og familiedepartementet jobber nå med en stortingsmelding om trygg digital oppvekst, og aldersgrense vil være et av temaene som de vil se nærmere på. Det skriver de til NRK mandag.

Det jobbes også med en identifiseringsløsning på EU-nivå som vil kunne være med på å sikre reelle aldersgrense. Det poengteres at det her finnes utfordringer knyttet til blant annet barns personvern.

I desember 2023 la regjeringen frem en plan for å bekjempe vold og overgrep mot barn og i nære relasjoner. Planen inkluderer også tiltak mot overgrep som skjer på internett.

Justis- og beredskapsdepartementet skriver til NRK at regjeringen ønsker å gjøre mer for å informere ungdom om risikoen for overgrep på nettet, blant annet ved å oppdatere informasjonen på ung.no.

En skjermdump fra nettsidene til ung.no

Ung.no er en nettside der unge mellom 13 til 20 kan be om råd, tips og veiledning.

Foto: Skjermdump fra nettsidene til ung.no

Det er satt av 30 millioner kroner i statsbudsjettet for å styrke politiets evne til å oppdage, etterforske og straffeforfølge overgrep på nettet.

Departementet skriver også at regjeringen vil se på hvordan Norge kan samarbeide bedre med andre land og internasjonale organisasjoner som Interpol og EU for å bekjempe overgrep på nett.

Et tips

– Det er viktig å huske på at dette ikke handler om at foreldre ikke vil følge med, men det handler om at de ikke har fått hjelp og trening i å følge med.

I mellomtiden har Mia Landsem noen tips til foreldre som ønsker å ha mer kontroll på hva barna deres gjør på nett.

– Det finnes utrolig mange kontroller som foreldre i dag ikke bruker. De kommer ikke til å løse problemet, men det vil hjelpe veldig mye, avslutter hun.

Det er mulig å finne en oversikt over ulike foreldrekontroller her.