Hopp til innhold
Kronikk

Sløve foreldre

Din 13 år gamle datter kan lete etter en «sugar daddy» på sosiale medier. Men det vet jo ikke du.

Kitty Theobald Gjerland i gul jakke og grønn genser. Ute en gråværsdag ved sjøen.

Voksne er dessverre altfor naive når det gjelder teknologiens påvirkning på meg og andre på min alder, skriver kronikkforfatteren.

Foto: privat

Kjære foreldre,
Når var sist gang du virkelig sjekket mobilen til barna dine?

Var det da de var 8-9-åringer som bare trykket på fargerike apper og lo av morsomme filtre? Eller har dere tatt dere tid til å utforske barnas digitale verden når de er 13 og oppover, og på det mest sårbare stadiet i livet?

Vi står overfor en digital virkelighet som krever deres oppmerksomhet og beskyttelse, spesielt på sosiale medier. Vi trenger å få rom til å utvikle oss i trygge omgivelser før vi eksponeres for den ofte nådeløse verdenen av likes, kommentarer og farlige fremmede.

«Disse rovdyrene bruker sosiale medier som et jaktområde»

Selv om dagens aldersgrense på de fleste sosiale medier er på 13 år, fremstår denne barrieren som skjør og utilstrekkelig. Derfor ber jeg, som selv er 16 år, om at det blir innført en 16-års aldersgrense på sosiale medier.

Det er også viktig med strengere regulering, som gjør at de sosiale mediene faktisk sjekke alderen til dem som oppretter profil.

Sosiale medier er blitt en integrert del av unge menneskers liv. De har blitt våre sosiale lekeplasser, våre nyhetskilder, og til og med våre steder for politisk engasjement. Men dessverre er det ingen roser uten torner.

Med den økende nettmobbingen, groomingen og annet uønsket innhold, er det på høy tid å revurdere hvordan vi regulerer tilgangen til disse plattformene.

Ta «Pia» som et eksempel. Hun er 13 år og en aktiv bruker av Snapchat, Instagram, TikTok, og alt annet som er trendy. Hver gang hun åpner disse appene, blir hun umiddelbart møtt av en verden fylt med falske idealer og skadelige normer. Retusjerte bilder av modeller og influensere bombarderer henne daglig, og skaper en følelse av utilstrekkelighet og selvhat.

Disse plattformene har normalisert farlige vaner og skjønnhetsidealer som er skadelige for alle, men rammer unge aller hardest.

«Norske barn, så unge som 8 år, tar nakenbilder av seg selv og selger dem på nett»

Pia hører daglig om «hourglass body» og «keto diet» fra jevnaldrende som har sett det på TikTok. Det er dypt bekymringsfullt at slike samtaleemner allerede er vanlige blant barn i syvende klasse, og skaper en kultur hvor kroppspress og usunne idealer er en del av hverdagen i en alder av bare 13 år.

Er det rart at depresjon og angst blant unge har doblet seg det siste tiåret?

Men problemet stopper ikke der. Bak skjermen lusker det andre, mer skjulte farer. Eldre, manipulerende individer benytter seg av falske profiler for å utnytte unge jenter og gutter.

Disse rovdyrene bruker sosiale medier som et jaktområde, og dessverre er det altfor lett for dem å komme i kontakt med sårbare barn.

Norske barn, så unge som åtte år, tar nakenbilder av seg selv og selger dem på nett, mens jenter fra 13 til 16 leter aktivt etter «sugar daddies». Slike hendelser blir vanligere for hver dag som går. Og det er ikke tvil om at desto eldre man er, desto bedre rustet er man til å takle det.

Dere voksne er dessverre altfor naive når det gjelder teknologiens påvirkning på meg og andre på min alder. Det er på tide å være ærlige med dere selv – hvor mange av dere vet egentlig hva barna deres driver med på sosiale medier?

«Bak skjermen lusker det andre, mer skjulte farer»

Så kjære voksne, både foreldre og politikere, det er deres ansvar å beskytte oss, men dette er dessverre noe kun de færreste av dere får til. Ved å innføre en aldersgrense på 16 år, kan vi unge få tiden vi trenger til å utvikle kritisk tenkning.

Da kan vi tryggere navigere oss gjennom dagens digitale virkelighet. Enten det er med eller uten deres hjelp.

Kronikkforfatteren er leder for Arendal og Grimstad Unge Høyre, men skriver her bare på vegne av seg selv.