1000 feiret grunnloven på historisk trøndergård

En reise tilbake i tid til 1814, var rammen for Nord-Trøndelags største markering av grunnlovsjubileet. Et historisk marked og tidsriktig mat trakk bortimot tusen besøkende til feiringen på Ersgard i Stjørdal..

grunnlov, tidsriktig
Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Ersgard er gården som ble bygd opp av eidsvolssmannen Peter Johnsen Ertzgaard. Søndag inviterte tip-tipp oldebarnet Kjellrun Sakshaug til storstilt feiring med historisk marked, en historisk gudstjeneste, tidsriktig mat, og ikke minst - samtaler med en av eidsvollsmennene.

grunnlov, Kjellrun Sakshaug

Kjellrun Skashaug er tip-tipp oldebarn av eidsvollsmannen Peter Johnsen Ertzgaard, og inviterte til storstilt feiring på gården som ble bygget av Ertzgaard.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Autentisk trøndertun

– Ifølge tidligere fylkeskonservator Kolbein Dahle så er gården her det best bevarte trøndertunet i Norge, så mye er akkurat slik det var i Ertzgaard tid, sier Sakshaug, som betegner seg som kårkjerring og kokarkjerring på gården.

Nasjonal markering

LES OGSÅ: Alt om grunnlovsjubileet

Det var også fylkeskonservator Dahle som tok initiativet overfor riksantikvar Jørn Holme om at den nasjonale grunnlovsmarkeringen i Nord-Trøndelag skulle legges til gården.

grunnlovsmann

Mange av gjestene på grunnlovsfeiringen hadde lagt mye omtanke i antrekket.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Tidsriktig preken

For å understreke stemningen fra 1814 ble den historiske gudstjenesten holdt i tidsriktig antrekk - og ikke minst på datidens språk. Prost Dagfinn Slungård i Værnes kirke gestaltet den andre Eidsvollsmannen fra Stjørdal, sokneprest Hjeronimus Heyerdal.

eidsvollsmenn

Prost i Værnes kirke, Daniel Slungaard, gestaltet eidsvollsmann og sokneprest Hjeronymus Heyerdal, mens Svein Karlsen for anledningen var grunnlovsmann Peder Johnsen Ertzgaard.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

To eidsvollsmenn

Også Peter Johnsen Ertzgaard var til stede, i tidligere miljløvernsjef Svein Karlsens skikkelse. I full dragonuniform var Karlsen konfransier og ledet det innholdsrike programmet.

fire feirer

Fire fornøyde deltakere på det historiske arrangementet.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK