Hopp til innhold

10.000 studenter kan havne i sentrum

E. C. Dahls Eiendom vil ha de 10.000 studentene ved NTNU på Dragvoll ned til sentrum av Trondheim. Byens største private gårdeier kaster seg inn i campus-debatten, og mener det er plass til alle på Kalvskinnet.

Leutenhaven

Leüthenhaven er ett av alternativene hvis NTNUs campus havner på Kalvskinnet.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Svein Erik Nordbotten

Svein Erik Nordbotten er direktør i E. C. Dahls Eiendom.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Etter mange års opphetet debatt ble det i 2015 bestemt at Universitetet i Trondheim, NTNU, skal samles rundt Gløshaugen. Avdelingen på Dragvoll blir lagt ned.

NTNUs egen arbeidsgruppe foreslo i sommer at campus skal strekkes fra Gløshaugen vestover mot Elgeseter. Målet er å gjøre universitetet mer urbant.

– Ingen suksess

– Å utvide campus fra Gløshaugen mot Elgeseter blir ingen suksess, mener administrerende direktør i E.C. Dahls Eiendom, Svein Erik Nordbotten.

– Man ønsker et campus som er bynært og urbant, og som skaper integrasjon med byen. Den beste måten å gjøre det på er å utnytte potensialet på Kalvskinnet. For Elgeseter er ikke urbant, ifølge Nordbotten.

Saken er nå ute på høring og onsdag går fristen ut for å si sin mening.

– Her på Kalvskinnet er det tomt ved teateret, ved Vitenskapsmuseet og flere andre steder. Du kan få løftet hele Dragvoll-miljøet dit, mener direktøren i E. C. Dahls Eiendom.

NTNU Kalvskinnet

Dette kvartalet eier E. C. Dahls Eiendom på Kalvskinnet, og når det er ferdig renovert skal lærer- og tolkutdanningen inn her.

Foto: E. C. Dahl Eiendom/Bergersen Arkitekter

130.000 kvadratmeter

Etter sammenslåingen med Høgskolen i Sør-Trøndelag er allerede noe av universitetet på Kalvskinnet. Med Vitenskapsmuseet, Trøndelag Teater, og Leüthenhaven som i dag er en parkeringsplass.

E. C. Dahls Eiendom legger nå altså fram planer for et nytt campus på Kalvskinnet på 130.000 kvadratmeter. NTNU-professor i sosiologi, Aksel Tjora, støtter planene.

– Midtbyen bør tas i bruk som en mye viktigere del av NTNU. Det at byen vokser sammen med campus gir oss en mulighet til å tenke helt nytt på universitetet, og sammenligne oss med byer som Oxford og Cambridge, mener Tjora.

– Levende bydel

Tirsdag ble det klart at også politikerne i Trondheim ønsker at campus strekker seg mer inn mot byen og Kalvskinnet.

Tjora er ikke i tvil om at dette vil gi en mye mer spennende og levende bydel.

– Da vil få en mer levende bydel som vil være en fordel for hele byens befolkning, mener han.

NTNU Kalvskinnet

Aksel Tjora (bak til venstre) og Svein Erik Nordbotten (til høyre) samarbeider om Kalvskinnet-planene.

Foto: Grete Thobroe/NRK