Hopp til innhold

Regjeringen vil samle NTNU

Det brøt ut jubel og klapping på pressekonferansen i Trondheim i dag, der det ble kjent at NTNU samles til en campus.

Applaus for Erna Solberg og regjeringens bestemmelse.

Jubel og klapping da nyheten ble kjent på pressekonferansen

Statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og olje- og energiminister Tord Lien er i Trondheim i dag. Nå er det bekreftet at NTNU samles til en campus ved Gløshaugen.

– Regjeringen går nå inn for en felles campus for NTNU på Gløshaugen. Dette er fremtiden for Norges største universitet, sier Erna Solberg i sin tale.

–Det er den klart beste løsningen. Det vil gi bedre utnyttelse av lokaler, kortere avstander for studentene. Dette vil også gjøre dette til et mer attraktivt universitet internasjonalt. Nå er ambisjonen lagt, det er denne veien det går, men dette vil ta mange år å få på plass, sa Solberg videre.

Samles ved Gløshaugen

Campus Trondheim

Innenfor det markerte området kan Trondheims nye campus bli lokalisert om noen år.

Foto: Trondheim kommune

Det har tidligere vært snakk om å samle NTNU til et felles universitetsområde rundt Gløshaugen, Øya og Kalvskinnet. En kvalitetssikringsrapport som Solberg la frem under immatrikuleringen i august konkluderer med at en campus er bedre enn et todelt campus. Nå er det bekreftet.

– Mulighetene ved det som blir Norges største universitet er store. Dette vil bety at vi kan bygge et større, bedre, og sterkere universitet. Avgjørelsen om å ha en campus er viktig for Trondheim by, sier kunnskapsminister Røe Isaksen.

Dragvoll vil dermed trolig være historie som universitetscampus. Kunnskapsministeren legger også til at dette har stor betydning for landet Norge.

– Dette er viktig for landet Norge. NTNU er en nasjonal institusjon, og med det nye, større NTNU vil dette bli enda tydeligere også internasjonalt, sier Røe Isaksen.

Erna Solbergs avgjørelse om at NTNU skal samles på et felles campus, ble godt mottatt av NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Erna Solbergs avgjørelse om at NTNU skal samles på et felles campus, ble godt mottatt av NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Rektor Gunnar Bovim er fornøyd

Rektoren ved NTNU la vekt på at samlingen til en universitetscampus ved Gløshaugen vil gi muligheter til å bygge mer bærekraftige og miljøvennlige bygg. Nyheten ble presentert i et splitter nytt nullutslippshus på Gløshaugen.

– Dette bygget illustrerer hvordan vi ønsker å tenke. Vi ønsker å tenke bærekraftig, vi ønsker å tenke tverrfaglig og vi ønsker å ha tett samarbeid med næringslivet, sier Bovim.

Huset er en enebolig som skal fungere som et levende laboratorium og et eksempel på det tverrfaglige forskningsarbeidet som foregår mellom miljøene på Dragvoll og Gløshaugen.

– En gledens dag for studentene

En framtidig samling av NTNU vil bety at undervisningen som i dag foregår på Dragvoll flyttes til Gløshaugen, og det er lederen ved studenttinget glad for.

– Dette har vi kjempet for i ti år. Det har lenge vært et noe kunstig skille mellom studentene ved Gløshaugen og Dragvoll. Med en samlokalisering vil man få en mer enhetlig studentmasse, så dette er gledelig sier Jone Trovåg, leder ved studenttinget.

Detaljer rundt omfanget av en slik samling, og hva den vil koste, er ikke kjent.

Living Lab, Trondheim

Living Lab, NTNU, Trondheim, her slippes nyheten i dag.

Foto: Stein Lorentzen / NRK