NRK Meny
Normal

- Vi er så langt unna doping man kan komme

Tidligere og nåværende langrennsløpere synes det er trist at idretten blir mistenkt for doping og juks.

Eldar Rønning

Tidligere landslagsløper Eldar Rønning mener astmasaken er en stor misforståelse.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg synes dette er forferdelig synd og jeg blir veldig lei meg. Det at vi blir mistenkt for doping og juks... Jeg har aldri opplevd at friske folk får astmamedisin, sier tidligere langrennsløper, Eldar Rønning.

Den profilerte løperen, som blant annet har elleve individuelle verdenscupseire og fire VM-gull i stafett, mener mediene har vridd hele saken.

– Denne debatten har sporet helt av. Nå må de medisinske på banen å forklare at dette ikke er snakk om doping. Jeg ser jo at flere har prøvd, men mediene får vridd det uansett. Jeg føler at uansett hva jeg sier i denne saken, blir det feil, sier Rønning.

– Løperne burde stått frem

Emil Iversen

Emil Iversen tror påstandene som har kommet, er ment for å lage oppstyr.

Foto: Brun, Thomas / NTB scanpix

Landslagsløper Emil Iversen er på samling i Italia og har hatt fokus på andre ting enn oppslagene i media. I en SMS til NRK skriver han at påstandene om at friske, norske langrennsløpere skal ha blitt tilbudt astmamedisin, er irriterende.

– For min del virker det som om dette er sagt kun for å lage styr. Hadde jeg kommet med slike uttalelser, skulle jeg i alle fall hatt baller til å stått frem med navn, sier Iversen, og viser til de anonyme løperne som har gått ut og fortalt at de ble tilbudt astmamedisin, selv om de var friske.

I motsetning til andre eksperter tror han ikke ryktet til langrenns-Norge er svekka etter astmasakene.

– Vi har ingenting å skjule, sier Iversen.

BAKGRUNN: Krever full medisingransning av norsk langrenn

Forventer opprydding

Frode Estil

Frode Estil jobber i dag som idrettsfaglig leder ved skigymnaset i Meråker.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Frode Estil mener også informasjonen som har kommet via media har vært uryddig.

– Som eks-skiløper forventer jeg at det blir ryddet opp i dette. En føler jo at man blir dratt ned i søla selv og at folk flest tror jeg har tatt medalje fordi jeg har brukt medisin, sier Estil, som selv har astma og derfor har brukt medisin, i løpet av sin lange karriere.

- Og det har jeg den reneste samvittighet for.

Vil bli granskning

Marthe Kristoffersen

Marthe Kristoffersen håper ikke astmasaken ødelegger for langrennssporten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mandag hadde langrennskomiteen i Norges Skiforbund et møte der de diskuterte mandatet for utvalget, som skal gjennomgå medisinbruken. Der kom de frem til at de ønsker at svensker skal være i granskningsutvalget. IL Varden-løper Marthe Kristoffersen synes det er trist at det blir så mye oppstyr.

– Jeg håper ikke det ødelegger for sporten. Da jeg dro på meg en luftsveisplage og måtte ha astmamedisin, fikk jeg selvfølgelig hjelp, men jeg har aldri blitt tilbudt medisin, uten at jeg trengte det, sier skiløperen fra Meråker, som fikk påvist astma i 2009.