NRK Meny
Normal

- Ta med børsa

Nord-Trøndelag sau og geit er på krigsstien og oppfordrer sauebønder til å ta med børsa når de skal se til sauene.

Bjørn skutt i Tømmerås, Grong
Foto: Ole Petter Klepp / NRK

- Vi kan ikke lenger stå og se på at sauene våre blir drept. Bruk nødvergeretten dersom bjørnen går til angrep på sau, oppfordrer fylkeslaget.

Vanskelig å få tillatelse

Det tar for lang tid å vente til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har gitt fellingstillatelse, og man har klargjort et jaktlag. Det har vært mange bjørnejakter som har endt uten resultat i år. Bjørnen har forduftet lenge før jaktlaget kommer til området, påpeker fylkesleder Bernt Ove Opheim overfor Trønder-Avisa.

Fylkeslederen liker dårlig at terskelen for å få fellingstillatelse har blitt høyere etter at et kommunalt jaktlag i Grong felte en bjørn uten tillatelse sist helg. Han mener den var høy nok fra før. Tidligere i år sa Fylkesmannen nei etter at det ble funnet 7-8 sauekadaver i Steinkjer.

- Sauebøndene må ut og lete etter flere kadaver, og da blir bjørnen skremt vekk. Man burde fått fellingstillatelse øyeblikkelig uten at vi slapp å gå ut i terrenget, sier Opheim til avisen.

Uenighet om bjørnebestanden

Mens forskere mener at bjørnestammen i Norge er på mellom 35 og 55 individ mener fylkeslederen at den er mye høyere.

- Vi fortviler fordi vi ikke blir trodd, sier Opheim.

Rekordstore tap

Nord-Trøndelag sau og geit vil kurse sauebøndene i hvordan man skal oppføre seg og hvordan man skal håndtere våpen i forhold til bjørn. I fjor hadde næringen de høyeste tapstallene på lenge, og årets beitesesong ser ut til å bli enda verre, ifølge fylkeslederen.

 

 

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.