NRK Meny
Normal

- Mye slurv med brannsikkerheten

Flere branner i Trondheim kan ha spredt seg svært raskt på grunn av byggtekniske feil.

Bare den siste måneden har tre branner i leilighetshus i Trondheim spredt seg til flere naboer. Einar Nyberg i Trøndelag brann- og redningstjeneste, mener det er slurvet mye med brannsikkerheten de siste åra.

- Generelt kan vi si at det har vært gjort veldig mange feil ved en del bygg. Sørpå har man undersøkt årsaksforhold og byggemåte ved rekkehus, og der viste det seg at byggemåten var årsak til at brannen spredde seg svært raskt, sier Nyberg.

Overtent på kort tid

Ifølge forskriftene skal brann i rekkehus ikke kunne spre seg mellom leilighetene før etter tretti minutter. Men den siste tiden har flere leiligheter vært overtent når brannvesenet har kommet til stedet, det tyder på at flammene har spredt seg svært raskt.

Likevel vil ikke Nyberg konkludere med at det er gjort feil i byggingen av disse boligkompleksene.

- Det som er sagt er på generell basis, men vi ser jo at det har gått fort, sier Einar Nyberg.

Etterlyser bedre kontroll

Svalgangsløsninger får hovedansvaret når branner sprer seg raskt. Nyberg tror brannforskriftene er gode nok, men mener at man i større grad må kontrollere at utbyggerne følger loven.

- Det har vært diskutert strengere kontroll i forbindelse med revisjonen av Plan- og bygningsloven, sier Einar Nyberg i Trøndelag brann- og redningstjeneste.