NRK Meny

- Kan ikke akseptere at liv går tapt

Ordføreren i Lierne reagerer på Kurt Oddekalvs utspill i bjørnedebatten

Bjørn skutt i Sverige

Artikkelen er flere år gammel.

- Vi har godtatt at vi skal ha en bjørnestamme i Lierne, men det blir makabert at vi skal akseptere at det skal gå liv. Enten det gjelder bjørn eller trafikkulykker klarer jeg ikke å godta at liv skal gå tapt, sier ordfører Alf Robert Arvassli (Ap) til NRK.

- Må regne med tap

I løpet av kort tid er en mann drept og to skadet av bjørn i Sverige, like ved grensa mot Norge. Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund sier til Namdalsavisa at man må regne med at bjørn tar folk.

- Det er bra vi har rovdyr som kan ta igjen mot verdens største villdyr, nemlig mennesket, sier Oddekalv som mener folk i Lierne bør være glade for å ha en rik rovdyrfauna.

Vil ta ut skadebjørn

Ordfører Alf Robert Arvassli etterlyser effektivt uttak av bjørn som gjør skade.

- Jeg ber Oddekalv hjelpe oss å få myndighetene med på at det skal være kort saksbehandlingstid når individer går rundt husene, sier Arvassli.

Og Kurt Oddekalv gir sin støtte til Lierne.

- Jeg har allerede tatt opp med departementet at det ikke går an å gi en fellingstillatelse på bjørn på ti dager, man trenger lenger tid på å skyte en bjørn, sier Kurt Oddekalv.

Nei til kjerneområder

Lederen i Norges Miljøvernforbund vil myke opp ordningen med kjerneområder for bjørn.

- Bjørn og ulv bør kunne spre seg, så bør man kunne ta ut de dyrene som er til fare for folk eller for plagsomme for bufe. Ordningen med kjerneområder legger all last på en gruppe av befolkningen, sier Kurt Oddekalv.

 

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

Video fra Trøndelag

Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?