Hopp til innhold

Tar et oppgjør med karakterpress: – Sammenlignet med det perfekte blir vi aldri gode nok

Hver sommer får man høre om elever som går ut av skolen med kun seksere på vitnemålet. Vilde Kvammen Olsen reagerer på prestasjonsjaget. – Helt feil fokus, mener hun.

Portrett av Vilde Kvammen Olsen som står på en veranda.

Vilde Kvammen Olsen synes det er skummelt at det «perfekte» får så stor plass.

Foto: Kristin Humstad / NRK

– Jeg vil si til alle de som har gitt hundre prosent, men som ikke har fått betalt i seksere, at de også kan være stolte.

I et leserinnlegg publisert på iFinnmark.no, tar Vilde Kvammen Olsen et oppgjør med karakterpresset og prestasjonsjaget som unge nå opplever.

Kvammen Olsen reagerer på at elever med kun seksere på vitnemålet blir løftet frem og hyllet i media – noe som kan skape et feil fokus, mener hun.

– Det å få til ting handler om så mye mer enn en førsteplass, eller en sekser på vitnemålet.

Gutt og jente med skolesekker går på en gangvei

Kvammen Olsen og psykolog Benedicte Langseth-Eide ønsker at det skal være mindre fokus på prestasjon og mer enkeltpersonens innsats og potensial.

Sammenligner seg med det perfekte

– Vi har for mye fokus på det overfladiske. Vi må bli flinkere til å erkjenne at vi alle har våre individuelle nivå. For sammenlignet med det perfekte blir vi aldri gode nok, sier Kvammen Olsen.

Portrett av Benedicte Langseth-Eide, psykolog og stipendiat i org. psykologi

Psykolog Benedicte Langseth-Eide vil at samfunnet skal gi ungdommene motivasjon til å finne ut hva som er rett for dem.

Foto: privat

Psykolog Benedicte Langseth-Eide er enig i at det er skapt en kultur og en forståelse for at hvis man ikke er på topp, så mislykkes man i livet.

I stedet for å ha fokus på prestasjon, ønsker hun seg at det skal være fokus på hva ungdommene har lyst til å gjøre.

– Det å gi ungdommen motivasjon til å finne ut hva som er rett for dem er ofte det jeg savner i både media og i sosiale medier, sier Langseth-Eide.

Erna Solberg og dysleksi

I en ideell verden skulle Langseth-Eide sett at karakterer ble gitt etter innsats. Slik er det selvfølgelig ikke, men hun kunne likevel ønsket mer fokus på hvilken verdi innsatsen har.

Erna Solberg på Nesset ungdomsskole.

Statsminister, Erna Solberg, har vært åpen om at hun selv har slitt med skrivevansker da hun var elev.

Foto: Tariq Alisubh

Et av eksemplene er Norges mektigste person, statsminister Erna Solberg, som har dysleksi. En annen som sleit på skolen er forretningsmann og filantrop Kjell Inge Røkke, som i dag er en av Norges rikeste menn.

– De som har det bra i jobben sin, er de som opplever å gjøre noe meningsfullt, sier Langseth-Eide.

– Det handler ikke om prestasjonen i seg selv, men om at du får ut ditt potensial.

– Nesten ingen får seks

NRK har tidligere skrevet om Jovana Cvetković som kun har seksere på vitnemålet sitt fra Hammerfest videregående skole.

Vetle Langedahl

Vetle Langedahl mener det er viktig å vite at vi er god på ulike ting. Man må slå seg til ro med at man ikke kan være best på alt.

Foto: Høyre

Både Kvammen Olsen og psykolog Langseth-Eide understreker at det er fint å se at noen gjør det veldig bra, men ønsker altså at samfunnet skal være mindre fokusert på resultat.

Vetle Langedahl, som er Finnmark Høyres førstekandidat til stortingsvalget, er også imponert over de elevene som får toppkarakterer.

– Samtidig er det viktig å si at det er helt greit å få lavere karakter enn seks. Vi har mange eksempler på at man kan lykkes i livet uten seks i snitt fra videregående skole. For det er det nesten ingen som får.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark