Hopp til innhold

Utenlandske beboere får reise fra Svalbard likevel

De mange utenlandske beboerne på Svalbard følte seg nærmest fanget. Nå endrer regjeringen reglene, og gjør det mulig for dem å reise til fastlandet likevel.

Lonyearbyen i mørketida

MØRKE TIDER: Det har vært mørke tider i Longyearbyen. Turisme er en av bærebjelkene for samfunnet, men på grunn av koronakrisen har det ikke vært mulig for turister å reise til Svalbard.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– Dette er et flott eksempel for ungdommen på hvordan ting noen ganger kan endres til det bedre, sier Paula Bergman.

Den finske kvinnen bor i Longyearbyen sammen med familien. De, og spesielt deres 14 år gamle sønn Samuel, har vært langt nede på grunn av reiserestriksjonene.

På grunn av koronaviruset har ikke utlendinger lov til å reise inn i Norge. For de mange utenlandske statsborgerne som bor på Svalbard, har det betydd at de ikke kan reise til fastlandet.

De risikerte også å bli bortvist fra Norge dersom de reiste til fastlandet.

Noen av beboerne i Longyearbyen NRK snakket med i forrige uke fortalte at de nærmest følte seg fanget. De ønsket blant annet å reise til fastlandet for å besøke venner eller familie, eller for å delta i arrangementer. For Samuel sto sommerens speiderleir i fare.

Men nå ser det lysere ut.

Får reise likevel

Torsdag ble det klart at regjeringen nå slipper opp på retningslinjene. Fra 1. juni har utenlandske statsborgere mulighet til å reise til Fastlands-Norge på samme vis som før koronakrisen.

– Ettersom turister nå kan reise til Svalbard, så vi det som naturlig at de som bor på Svalbard skal kunne reise til fastlandet, ut ifra smittesituasjonen slik den er nå, sier Lars Jacob Hiim (H), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.

I en pressemelding skriver de at krav til visum for innreise for statsborgere fra land utenfor EU/EØS gjelder som normalt.

– Det er mye glede i huset nå, sier finske Paula Bergman.

Longyearbyen flyplass

TRAFIKK IGJEN: Fra 1. juni kan alle innbyggere på Svalbard reise til fastlandet igjen. Samtidig åpner øygruppa da for at norske turister kan komme nordover.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Noe å huske

– Ungdommen vil definitivt huske dette, og sannsynligvis glemme den første, triste delen av historien. De har hatt tillit til Erna Solberg og regjeringen, og jeg antar at de også vil ha den heretter, sier Bergman videre.

Også franske Yann Rashid er fornøyd med dagens endringer.

– Med tanke på at vi fortsatt er midt i en global krise, så er det forståelig at nye regler og lover blir innført kjapt. Vi var hele tiden trygge på at denne rare begrensningen ville bli fikset, ettersom den var rimelig ulogisk, sier han til NRK.

– Dette viser at Svalbard ikke er så frakoblet Oslo likevel.

Han er likevel tydelig på at ikke alt er som det skal være ennå.

Innbyggere i Longyearbyen som ikke er fra EØS-land, har ikke de samme trygderettighetene som nordmenn. Dermed har de ikke krav på trygdeytelser når de er permittert. Regjeringen har vedtatt å gi dem krisehjelp, men bare frem til 20. juni.

– Situasjonen er fortsatt uløst for disse menneskene. Koronakrisen har avslørt en del mangler i regelverket på Svalbard: Det er en norsk øygruppe, som forholder seg til internasjonale avtaler og noen norske lover, sier Rashid.

Han håper nå politikerne vil komme til Svalbard og diskutere utfordringene når det blir mulig å reise nordover igjen.

Som følge av koronakrisen har Svalbard også hatt svært strenge restriksjoner for innreise. Øygruppa var en stund stengt for alle turister. Men fra 1. juni er det også mulig for norske statsborgere å reise til Svalbard.

Yann Rashid

FORNØYD: Franske Yann Rashid kan smile bredt etter at regjeringen snudde på reiserestriksjonene fra Svalbard.

Foto: Privat