Hopp til innhold

Uten Jonny kollapser øya

Jonny Engvik betyr mye for Rebbenesøya. Han har drevet butikken der i 24 år, og fått besøk av Dronning Sonja flere ganger.

Jonny Engvik har drevet den eneste butikken på Engvik i 24 år. I tillegg er han postmann på øya.

Se mini-dokumentaren om Jonny Engvik, som har drevet den eneste butikken på Engvik i 24 år. I tillegg er han postmann på øya. Video: Eskil Mehren og Dan Henrik Klaussen.

Jonny Engvik har drevet den eneste butikken på Engvik på Rebbenesøy i 24 år. Han tok over driften etter faren, som igjen tok over etter hans far.

Et bilde i butikklokalene viser Dronning Sonja på besøk.

– Første gang hun var her var i august 2007. De kom med kongeskipet, og lå ute ved Risøya. Da kom det en liten båt og la til kai, spørsmålet var om det var greit at de kom med litt celebert besøk, sier Engvik.

– Så vi var jo litt forberedt, men viste ikke hvem det var. Jeg sto i en båt og jobba, med en skitten kjeledress, og møkkete på henda, så da måtte jeg jo skynde meg og tørke av meg på fingrene.

– La de igjen noen penger da?

– Nei, det ble ikke så mye. Sonja kjøpte noen souvernirer til barnebarna sine.

– Hva kjøpte de?

– De kjøpte noen sameluer til barnebaran

Få kunder

Det er en rolig mandag. Det tar flere timer før den første kunden kommer.


– På sommeren, da er det mer folksomt, sier Engvik, som har mer enn en butikk å by på.

Blant annet ei stor kai, der båtene legger til om sommeren.

– Mange ganger ringer fiskerne inn og bestiller varer om de er forsinka inn fra havet. Da legger jeg bare bæreposene her på kaia, og de legger til og henter varene, forteller han.

– Pengene ordner vi opp ved en senere anledning.

På kaia er det også en utedo.

– Det hender jo at folk setter seg er og tar en øl eller tre. Da er det greit med en utedo, forteller Engvik.

Holder øya i gang

Jonny Engvik har mange aktiviteter. Som postmann, butikksjef, og leder i utviklingslaget er han nok med på å holde liv i øysamfunnet.

– Økonomisk går det vel ikke så veldig bra, men folk trenger butikk, og jeg trenger folk. Så lenge det er folk på øya blir jeg også værende her.