Hopp til innhold

Unge kvinner får beskjed om at det ikke er vits å anmelde ulovlig bildespredning

Kvinner som finner ulovlig delte nakenbilder av seg selv på nett opplever å bli avvist av politiet.

Mia-Kristine Ulvang

Mia-Kristine Ulvang (25) fra Sør-Varanger har flere ganger opplevd at det har blitt delt bilder av henne på nett, og at gutter etterspør nakenbilder av henne. Men hun ser ikke noe poeng i å anmelde, siden bildene likevel ikke fjernes.

Foto: Privat

I det siste har nettstedet slettmeg.no fått en eksplosjon av henvendelser fra kvinner som har fått nakenbilder og andre private bilder spredt ulovlig. Som NRK fortalte onsdag, har en ny app skapt et marked der unge menn ber om og deler bilder av jenter de vil se nakne.

Mats Authen

Rådgiver i Slettmeg, Mats Authen, forteller at en person har blitt arrestert i forbindelse med den omtalte appen.

Foto: NorSIS

Forumet ble stengt som følge av medieomtalen, men det ble raskt opprettet et nytt lukket forum for bildedeling.

Kvinner som opplever at bildene blir delt, ser ikke poenget med å kontakte politiet, fordi de føler seg avvist. Det forteller rådgiver Mats Authen i slettmeg.no.

Han sier det er stor forskjell på politiets håndtering av slike saker, og mener politiet bør ta dette mer på alvor.

– Enkelte steder tar politiet det veldig alvorlig. Men jeg har blitt kontaktet av jenter som forteller at de har gått til politiet med problemet, men at de ikke vil hjelpe dem. De har bare fått beskjed om at politiet ikke kan gjøre noe, og at det ikke er vits å anmelde, sier Authen.

Ikke vits å anmelde

En av jentene som har opplevd å få bilder delt på appen er Mia-Kristine Ulvang fra Sør-Varanger.

– Det er lagt ut bilder som er tatt fra min private Facebook-profil og et bilde fra Instagram. Det var syv år gamle bilder fra jeg hadde vært på ferie, forteller hun.

Bildene settes i en sammenheng med andre seksualiserte bilder. Men å anmelde bildesprederne ser Ulvang ikke noen poeng i.

– Jeg har tenkt på det, men det er ikke vits, politiet får ikke fjernet bildene. Men selvfølgelig, jo flere som anmelder, jo mer jobbes det for å få det stoppet. Så kanskje.

– Utfordrende saker

Ida Dahl Nilssen

Presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, sier hun forstår at enkelte kan kvie seg for å anmelde. Men det er ulovlig, og bør anmeldes, sier hun.

Foto: Kripos

Å dele slike bilder er ulovlig, forteller presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos.

– Jeg synes dem som er utsatt for dette skal anmelde. Det at man gjør politiet oppmerksom på omfanget og spredningen kan hjelpe dem å se helheten i det som foregår, sier hun.

Nilssen erkjenner at det kan være vanskelig for politiet å løse disse sakene. Tjenestetilbydere og servere kan befinne seg i utlandet.

– Men politiet har mulighet til å gå etter dem som sprer. Det har vi gjort, og i fjor høst ble en 21 år gammel mann dømt til 120 dagers fengsel, sier hun.

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt sier det er en utfordring med slike saker, og at de nok ikke er så aktiv på denne typen saker.

– Ting skjer fort på nett, og det er vanskelig for mannskapene som sitter på lokalkontorer rundt omkring å være oppdatert på alt som finnes, sier Daae.

– Men jeg lover at dem som vil anmelde skal bli tatt på alvor.