Applikasjon brukes til deling av nakenbilder - sladdet

Den nye applikasjonen som nå er tatt i bruk til deling av nakenbilder, fungerer som et marked hvor det blir etterspurt og delt bilder av jenter fra hele landet. Karina Haukland (24) fra Alta opplevde at noen spurte etter nakenbilder av henne.

Foto: Skjermdump

– Har noen nakenbilder av «Alta-milfen»?

En ny applikasjon har skapt et marked der unge menn ber om bilder av jenter de vil se nakne. Jentene identifiseres med bilder, navn og bosted.

Stadig flere unge tar lettkledde- og nakenbilder av seg selv og deler dem med andre over internett. Det kan få svært kjipe konsekvenser, noe jenter fra hele landet har fått oppleve de siste dagene.

– Jeg synes det er svært ekkelt og krenkende. Det er overhodet ikke greit. Det er ekkelt at noen bare kan skrive slikt og tro at de får et nakenbilde, sier Karina Haukland (24) fra Alta.

I løpet av en knapp måned har en ny applikasjon blitt full av bilder av unge kvinner og jenter fra hele Norge.

På applikasjonen er det flere gutter som spør etter nakenbilder av Karina og andre jenter. De oppfordrer andre gutter til å ta og dele bilder, og legger ved fullt navn og bosted. I Karinas tilfelle har de også lenket til hennes private profiler i sosiale medier.

– Det er veldig skremmende. Jeg har jo ingenting med dette forumet å gjøre, sier hun til NRK.

Oppdatering: Forumet er nå stengt etter at NRK og andre mediehus har omtalt forumet. Et nytt lukket forum er opprettet.

Karina Haukland

Bilder av Karina Haukland fra Alta blir etterspurt av fremmede på nett. Der legges det også ut fullt navn og bosted, samt lenker til hennes private profiler på sosiale medier.

Foto: Anita Føleide / NRK

– Jeg ble redd

Selv visste ikke Karina at nettstedet fantes, eller at noen oppfordrer til å dele bilder av henne før hun ble gjort oppmerksom på det av venner.

På forumet kaller de anonyme brukerne henne for «Alta-milfen».

– Kallenavnet synes jeg er krenkende. Man vil ikke bli sett på denne måten, sier Karina. Og hvem er det som vil ha nakenbilder av meg?

Selv har hun verken tatt, sendt eller delt nakenbilder av seg selv med andre. Men tanken på hva som kunne ha skjedd om slike eksisterte, skremmer henne.

– Det hadde vært skikkelig kjipt hvis noen faktisk hadde hatt nakenbilder av meg, og lagt de ut. Det ville ha ødelagt veldig mye for meg.

Spilleforum ble til naken-app

Applikasjonen som nå er tatt i bruk for å dele nakenbilder, er egentlig et forum brukt for å utveksle erfaringer og meninger om ulike type nettspill. Men etter noen brukere laget en ny server på forumet, fylles det nå daglig opp med nye lettkledde- og nakenbilder av jenter.

Slik har det oppstått et marked for lettkledde og seksualiserte bilder: Deltakerne oppfordrer hverandre til å ta og dele bilder av jenter de ønsker å se nakne, mot at andre gjør det samme.

Pågangen har eksplodert i løpet av en måned. Det har også bekymringsmeldingene fra unge jenter rundt om i hele landet til den norske tjenesten Slettmeg.no.

– En uke etter nyttår fikk vi et tips om hva som foregår på den appen, og da gjorde vi litt undersøkelser og tok kontakt med dem som driver appen for å få litt informasjon om hva vi kunne gjøre, sier rådgiver i Slettmeg, Mats Authen.

Mats Authen

Rådgiver i Slettmeg, Mats Authen.

Foto: NorSIS

– Vi hadde lite pågang da, men etter at flere har omtalt appen har vi merket en til eksplosiv vekst i antall henvendelser.

Henvendelsene er fra jenter som har funnet bilder av seg selv, har blitt tipset om det, eller er redde for at bilder av dem kan ha havnet i feil hender.

– Vi har da laget en veiledning som forklarer hvordan man kan få kontakt med dem som er ansvarlig for appen, så de kan få bildene fjernet, sier Authen.

Stjeler bilder fra Facebook

Mia-Kristine Ulvang (25) fra Sør-Varanger har flere ganger opplevd at det har blitt delt bilder av henne på nett, og at gutter etterspør nakenbilder av henne.

På den nye applikasjonen dukker det opp forespørsler og bilder av henne igjen og igjen.

– Det er lagt ut bilder som er tatt fra min private Facebook-profil og et bilde fra Instagram. Det var syv år gamle bilder fra jeg hadde vært på ferie.

Mia-Kristine Ulvang

Mia-Kristine Ulvang fra Sør-Varanger har opplevd at bilder hun legger ut på sosiale medier dukker opp helt andre steder.

Foto: Privat

Som flere andre jenter, opplever hun at de samme bildene deles om igjen på ulike sider. Der settes de i en sammenheng med andre seksualiserte bilder.

– Det finnes ikke nakenbilder av meg. Det er bra, for det var ganske mye annet som var lagt ut av andre jenter. Det er veldig trist at blir delt så offentlig, sier Mia-Kristine.

– Man burde virkelig tenke over hva man sender og hvem man sender det til. Er det virkelig verdt det når man vet at slike ting kan skje?

Mer vanlig å sende intime bilder

I en undersøkelse Norstat tidligere har gjennomført blant 600 norske tenåringer på oppdrag for NRK, svarer hver tredje tenåring at han eller hun er redd for at private bilder skal havne på internett mot deres vilje.

  • 44 prosent har mottatt et lettkledd eller nakenbilde fra en annen person
  • 17 prosent har fått et slikt bilde som er av en annen person enn avsender

Hver fjerde norske tenåring har sendt et intimt bilde av seg selv til en annen person. 10 prosent av dem som har gjort det, har opplevd at bildet deles videre i chattegrupper, på Snapchat eller andre måter.

På sosiale medier blir det også mer vanlig å dele lettkledde- og nakenbilder av seg selv, også for eldre jenter. Mia-Kristine mener det er med godtatt i dag enn tidligere.

– Det er helt normalt å legge ut lettkledde- eller bikinibilder av seg selv. Bilder av nakenhet, hva man har på seg, med lite eller mye klær – det er vanlig og man blir ikke satt i bås, sier Mia-Kristine.

Samler identifiserte bilder

Applikasjonen som nå er misbrukt til dette formålet, er bare en av mange. Utallige nasjonale og internasjonale forum brukes til deling av ulovlige bilder.

Kripos har de siste årene overvåket flere ulike sider som deler bilder av unge mennesker, og bekrefter at deling av nakenbilder på skjulte fora er et stadig økende problem.

Ida Dahl Nilssen

Ida Dahl Nilssen i Kripos.

Foto: Kripos

– Det kriminelle skjer blant dem som laster ned, deler og systematiserer bilder som ikke er sine. Det representerer en alvorlig krenkelse av de jentene som blir utsatt for det, sier Ida Dahl Nilssen som er presseansvarlig i Kripos til NRK.

Bildene av jentene legges ut med fullt navn og bosted, og i noen tilfeller med telefonnummer.

– Uvedkommende, særlig unge gutter, samarbeider om å samle flest mulig bilder med identifisering av jentene som er på bildene, sier Nilssen.

Fikk 120 dager i fengsel

Hovedsakelig er det gutter som deler bilder av jenter. Det som kan ses på som uskyldig moro, kan også for dem få en mer alvorlig utgang.

I fjor tok Kripos for første gang en sak til retten hvor de til slutt fikk en høyesterettsdom for deling av bilder på nett.

– Dommen slår fast at det er ulovlig å både laste ned og spre andres intime og private bilder uten samtykke. En ung mann ble dømt til 120 dagers fengsel for å ha lastet ned flere tusen bilder og delt dem med andre, sier Ida Dahl Nilssen i Kripos.

Saken satte standard for saker som kan dukke opp i ettertid, om personer blir tatt for det samme.

På den andre siden diskuteres det ennå om jentenes eget ansvar.

– Vi hører en del som sier at det er jentenes feil, fordi de har sendt det fra seg frivillig, men så enkelt er det ikke. Kanskje har man sendt fra seg et bilde til en man stoler på, men disse bildene var aldri ment å bli brukt på en slik måte som vi ser i disse forumene, sier Nilssen.

​ – Vi må også ta ansvar

Både Karina Haukland og Mia-Kristine Ulvang mener de selv må kunne dele det de vil på sosiale medier. Allikevel mener de at jenter må være mer bevisste på hva de knipser bilder av.

– Man har jo ansvar for seg selv, og man burde ikke ta bilder som man ikke vil at andre skal se. Sender du et nakenbilde, så burde man nesten kunne poste det i avisa. Det burde man ha i bakhodet, sier Karina.

– Det handler jo om å bruke nettvett, legger hun til.

At så mange nå deler bilder av seg selv mer enn før, handler mye om å få «likes» og kommentarer, mener Mia-Kristine.

– Det er jo for å få oppmerksomhet, alle mennesker søker jo det, men da må man vente konsekvenser av det også, selvfølgelig.

Ser ikke hensikt med å anmelde

Bildene som er delt av Mia-Kristine mener hun ikke er så alvorlige, men synes ikke dermed det er greit at de deles av andre enn henne selv. Allikevel ser hun ikke hensikten med å anmelde saken.

– Jeg har anmeldt slike ting før, da jeg ble kontakta om en lignende side. De får jo ikke fjernet det.

– Men det er klart at jo flere som anmelder, jo mer jobbes det for å få det stoppet.

Dette er en problemstilling Kripos stadig opplever.

– Jeg skjønner godt at jenter vegrer seg for å anmelde, spesielt fordi at dette kan oppleves som skamfullt. Kanskje har man sendt fra seg et bilde til en som man stolte på, og så har det kommet på avveie og spredt til veldig mange på en måte som ikke var tenkt. Jeg synes likevel at de som er utsatt for dette skal anmelde for det er ulovlig, sier Ida Dahl Nilssen i Kripos.

– Det at man gjør politiet oppmerksom på omfanget, kan også hjelpe politiet til å se helheten i det som foregår.