Hopp til innhold

Umulig å huske smittekilde: Skriv liste over folk du møter, ber ordføreren

Når legene skal spore opp smittekilden, har folk allerede glemt hvem de har møtt. Skriv liste over dem du treffer, oppfordrer ordføreren i Nordkapp. Han får støtte av eksperten.

Jan Olsen på Veidnes

HOLDER OVERSIKT: Ordfører Jan Olsen har ingen koronasmittede i kommunen sin, men har et triks for å spore smitte om han skulle bli innblandet selv.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er bare en oppfordring, ikke et krav i Nordkapp, sier ordfører Jan Olsen.

Han fikk ideen da han så at Sør-Korea drev aktiv oppsporing av smittekilder. Overvåkningen deres er i strid med personvernet og ikke aktuell her i landet. En helt frivillig huskeliste, som ikke deles med noen andre før det eventuelt blir alvor, er mer i tråd med det ordføreren ønsker seg.

– Det er lettere å spore tilbake når man følger litt med på hvem man treffer. Man glemmer jo fort, sier Olsen. Og da tenker han også på seg selv:

– Jeg har prøvd å spore opp hvem jeg har vært i lag med, så langt jeg kunne huske, men ga ganske fort opp.

– Smittekilden er vanskelig å finne selv med godt ført «korona-logg». Men med logg får du oversikt over alle du kan ha påført smitte. Det er viktigere.

Vil ha gode svar

Ordførerens metode får tommelen opp fra Folkehelseinstituttet.

– Han vil ha gode svar til dem som driver med smittesporing, hvis han skulle komme i den situasjonen, sier Frode Forland, fagdirektør for smittevern i FHI.

– Det store problemet er jo at man ikke husker. Vi ser det når vi spør om smitte fra mat: Hva var det du åt, hvor kjøpte du maten og så videre. Etter to dager har man glemt svært mye.

Forland tror det kan være lettere når smitten først og fremst er knyttet til folkene man har møtt, og i noen grad også til stedene man har vært. En huskeliste er likevel bra, mener han.

– Ordføreren skal ha kreditt for et godt forslag.

Frode Forland

– Det vil være til hjelp i smitteoppsporingen om man skriver ned hvem man møter, sier Frode Forland i FHI.

Foto: Helsedirektoratet

FHI har laget et skjema med faste spørsmål som kommunelegene bruker for å kartlegge nettverk av smittede.

– Det er viktig å komme til raskt for å isolere nærkontakter. Det er nærkontakter man er ute etter, ikke dem man har møtt på to meters avstand. Derfor er også det generelle rådet at man ikke skal ha noen tett på seg.

Viktig å spore

Av de 2132 koronasmittede i Norge er det nå 449 som så langt ikke har noen kjent smittevei. FHI mener det er viktig å skaffe best mulig oversikt over disse forbindelsene.

– I den fasen vi er i nå, der vi mener vi skal knekke kurven og stoppe den store spredningen, er dette viktig. Poenget er å hindre at det blir for mange som blir smittet av en person. Hvor lenge vi kan holde på en slik smittesporing hvis vi får en bred spredning i samfunnet, er et åpent spørsmål.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark