Hopp til innhold

Turister vil betale på forskudd for å kunne ta stortorsken til neste år

Det som skulle være starten på nok en drømmesesong for turistfiskenæringen, har blitt en motbakke uten like. Nå vil turister betale før de må, for å sikre at de har noe å komme tilbake til.

Big fish adventure

Sesongen for turistfiskenæringen ser annerledes ut i år, enn den gjorde i fjor på grunn av koronaviruset.

Foto: Bilal Saab / Big Fish Adventure

Gjengen i Big Fish Adventure driver med turistfiske, og sesongen hadde akkurat startet da korona-tiltakene kom. De var klare for å ta imot gjester som er ekstra interessert i å ta stortorsk, storsei og storkveite, men slik ser det foreløpig ikke ut at det blir.

På grunn av strengere grensekontroll og karanteneregler, vil det bli færre turister fra utlandet. Uten disse turistene, går reiselivsbedriften som holder til på Sørøya, en usikker sesong i møte.

– Normalt kommer rundt 90 prosent av gjestene våre fra det internasjonale markedet, så vi er helt klart veldig avhengig av dem, sier Mona Saab, daglig leder i bedriften.

Hun håper myndighetene vil få muligheten til å gi dem et tydeligere tidsperspektiv og svar på hvordan sommeren blir.

Mona Jacobsen Saab

– Vi hadde jo allerede startet sesongen når denne elendigheten startet, sier Mona Saab, daglig leder i Big Fish Adventure.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Turistene vil bidra

Turistene som kommer til Sørøya for å oppleve hva havet har å by på, bestiller ofte lang tid i forveien.

Saab forklarer at de fleste av disse nå har endret bestillingen sin.

– De fleste booker jo et år i forveien hos oss, for å være sikker på å få plass, sier hun.

Men for å ha noe å komme tilbake til neste år, ønsker gjestene deres å bidra på sin måte.

– Vi har hatt en avbestilling for i år, og resten har flyttet bookingen sin til neste år. Vi har noen fantastiske kunder, sier Saab.

Noen av kundene har til og med sagt at selv om de egentlig skal betale neste år, ønsker å gjør det nå.

– Da må man tørke noen tårer og man kjenner det lengst inni hjerterota. Det er godt at det finnes slike folk i verden. Det gir litt ekstra mot til å kjøre på når motbakken er tøff, sier en rørt Mona Saab.

Big fish adventure

Mona Saab krysser fingrene for at de skal kunne ta med gjester ut på fisketurer for å ta storfisk.

Foto: Richard Hansson / Big Fish Adventure

Eksotiske Finnmark

Grunnen til at så mange trekkes til slike steder, er ifølge Kristen Albert Ellingsen, dosent i institutt for reiseliv ved UiT, at de tilbyr noe helt spesielt.

– Finnmark er ekstrem på alle områder. Vi er langt borte, vi har unik natur og vi har midnattssola. Når du reiser til Finnmark får du noe annerledes enn det du står i daglig. Det at vi er så forskjellig og ulik gjør at en reise hit oppleves eksotisk, lærerikt og spesiell.

Kristen Albert Ellingsen

Kristen Albert Ellingsen underviser i reiseliv ved UiT. Han mener grunnen til at slike bedrifter trekker til seg folk er sammensatt.

Foto: Høgskolen i Finnmark

Han tror også at organiseringen av turistfisket har blitt bedre, og dermed mer attraktivt for gjester fra inn- og utland.

– Fisketurismen har kommet langt i tilretteleggingen, så det er lett å være fisketurist i Finnmark. Det er bare å kaste seg på et fly. Det er organisert, sier Ellingsen.

Investert 25 millioner kroner

Reiselivsbedriften har investert rundt 25 millioner kroner på ulike tilbud til gjestene. Derfor håper gjengen i Big Fish Adventure på at det snart vil komme en løsning.

Enn så lenge er Mona Saab og resten av gjengen i bedriften optimistiske.

– Vi er jo evig optimister her ute. Gjestene kommer hit for å dyrke lidenskapen, fordi havfiske er en lidenskap. De som kommer hit har det i hjertet og i sjelen, sier Saab.

Big Fish Adventure

Mona Saab håper de kan ta imot flere nordmenn på Sørøya, dersom de utenlandske turistene ikke kan komme.

Foto: Bilal Saab / Big Fish Adventure

Flere nyheter fra Troms og Finnmark