Turister strømmer til farlige påskefjell i nord

Skredfare gjør påskefjellet farligere enn på mange år. Likevel strømmer utlendingene opp i Lyngsalpene i Troms. Nå advarer politiet og skredeksperter skigåere og skuterførere mot å ta sjanser.

Skiturister

Skiturismen til Lyngsalpene har økt kraftig de siste årene.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Vi har ikke snø, og heller ingen fjell. Derfor er vi er kommet hit, sier skituristene Terho Latinen og Salla Ruosaari til NRK.

Det er bratte flotte fjell skiturister fra hele Europa kommer for å oppleve. Men når været brått blir dårlig og skredfaren øker er Lyngsalpene et farlig sted å ferdes.

– Det er helt ekstremt i forhold til tidligere. Jeg har ikke opplevd slike snøforhold tidligere, sier tidligere lensmann i Lyngen, Ola Løkstad.

Turister strømmer til farlige påskefjell i nord.

Tar unødige sjanser

Løkstad har jobbet i politiet i 40 år, og har til sammen hentet ut 12–15 omkomne fra fjellene i Nord-Troms. Han mener enkelte som bruker fjellet tar unødige sjanser.

– Det gjør de absolutt. Og det viser seg at det bare er ett tilfelle av alle de jeg har vært borti, som har blitt tatt av skred, som har overlevd med kameratredning, sier Løkstad.

Finske skiturister er ekstra begeistret for Lyngsalpene, og øker i antall. De har godt med redningsutstyr, men det hjelper lite hvis store snømasser skulle begrave dem.

Ola Løkstad

Tidligere lensmann i Lyngen, Ola Løkstad.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Fokus på sikkerhet

Turistene fra Mellom-Europa er vant med bratte fjell. De og operatørene har sterkt fokus på sikkerhet, men av og til presser noen grensene.

– Det er selvfølgelig noen som prøver seg, og det går ikke bestandig like bra, sier reiselivssjef i Visit Lyngen Alps, Georg Sichelschmidt til NRK.

Og de finske skituristene Terho Latinen og Salla Ruosaari håper på bedre vær.

– Vi håper at det blir litt bedre sikt i hvert fall. Slik at vi får se den fine naturen bedre.