Hopp til innhold

Øker beredskapen for å gjøre påsken din trygg

De frivillige organisasjonene har full beredskap i hele påsken. Både Norsk Folkehjelp og Røde Kors har store mannskaper ute, som er klar til innsats på kort varsel.

Line Hoaas

Leder for Norsk Folkehjelp i Tromsø, Line Hoaas.

Foto: NRK

– Vi har en økt beredskap på fjellet. Mange av våre mannskaper har fri fra jobben, og har dermed mulighet til å være på fjellet hele døgnet, sier leder Norsk Folkehjelp i Tromsø, Line Hoaas til NRK.

Norsk Folkehjelp har beredskap hele døgnet gjennom hele året. Ut over det er den økt i påsken.

– Det betyr at vi kan trø til raskt. Vi har lokallag over hele Troms og Finnmark, og de aller fleste lokallagene har også beredskap ute på hytter. På den måten kan vi dra raskt ut og møte publikum dersom de trenger hjelp fra oss, forteller Hoaas.

Folkehjelpa om påskeberedskap i fjellet

Sikkerheten til mannskapet går foran alt

Hun sier at for deres del fordeler redningsoppdragene seg jevnt over hele året.

– Men de små oppdragene, der folk trenger gnagsårplaster eller har vært uheldige og ødelagt en ski, er det selvsagt flere av i påsken, forteller lederen for Norsk Folkehjelp i Tromsø.

Selv om det er vanskelig vær kan Norsk Folkehjelp i stor grad være på plass raskt.

– Vi setter alltid sikkerheten til våre mannskaper som øverste prioritet. De er også veldig godt trent til å vurdere både egen sikkerhet og sikkerheten i fjellet. Vi hjelper så langt det lar seg gjøre, men ser vi at det kan være risiko for egne mannskaper holder vi selvsagt tilbake, sier Hoaas til NRK.

– Ha is i magen

Lederen for Norsk Folkehjelp i Tromsø sier at folk ikke må være redd for å ta kontakt hvis de trenger hjelp.

– Vi er på fjellet og er tilgjengelige hele tiden. Folk må gjerne kontakte oss direkte eller ta kontakt med politiet som kontakter oss eller andre frivillige aktører, forteller Line Hoaas.

Skredfaren i Troms er satt opp til faregrad tre, som betyr betydelig skredfare.

– Nå har det vært en periode med stabilt vær i fjellet. De siste dagene har det vært litt uvær, og det fører til skredfare. Naturen er laget slik at etter en periode med ruskevær, trenger naturen litt tid til å stabilisere seg, sier hun.

Hun råder folk til å ha litt is i magen og vente litt før man går på de høyeste og bratteste toppene.